Pátek, 19. dubna 2024

Indické námořnictvo bojuje v Bombaji s ekologickou havárií

Indické námořnictvo bojuje v Bombaji s ekologickou havárií

Bombaj (Indie) - Plavidlům indické pobřežní stráže a vrtulníkům se dnes podařilo zastavit únik ropy z lodě na dopravu kontejnerů, která o víkendu havarovala poblíž přístavu v indické Bombaji. S odvoláním na komuniké pobřežní stráže to oznámila agentura AFP.

Ke kolizi dvou panamských nákladních lodí došlo o víkendu poblíž rušného přístavu v Bombaji. Všichni členové posádky lodí byli zachráněni.

Jedna z lodí, která přepravovala ropu a její deriváty, se při kolizi převrhla a asi do vzdálenosti téměř deseti kilometrů z ní unikla ropa, která za sebou zanechala mazlavou skvrnu. Podle místních ochranářů ropa znečistila kilometry pobřežních pláží.

Panamská loď na dopravu kontejnerů se srazila s jinou nákladní lodí poblíž indického přístavu Bombaj

Indické ministerstvo obrany tvrdí, že velkou část zasaženého moře se podařilo vyčistit.

Záchranářské týmy shazovaly z vrtulníků speciální aerosol, který měl ropu neutralizovat. Práce komplikovaly nepříznivé povětrnostní podmínky, hlavně velké vlny a silný vítr, jakož i plovoucí kontejnery, které se z převržené lodě uvolnily.

Podle agentury AFP se z lodě uvolnilo na 120 obřích kontejnerů, mnoho z nich se do pondělního večera z moře ještě nepodařilo vylovit. Celkem loď přepravovala přes 1200 kontejnerů.

V bombajském přístavu, který patří k největším v Indii, byl přerušen provoz a rybářům bylo doporučeno, aby zatím nevyplouvali na moře. Provoz přístavu má být obnoven od úterý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů