Středa, 24. dubna 2024

Nová recyklovatelná látka může obnovit rozlitý olej

Nová recyklovatelná látka může obnovit rozlitý olej

Tým chemiků vedený doktorem Georgem Johnem, asociovaným profesorem na univerzitě City College of New York (CCNY), vyvinul nejedovatý recyklovatelný materiál, který dokáže zpevňovat a zhutňovat ropu na slané vodě, takže může být účinněji sbírána - obdobně jako třeba mastný tuk na povrchu polévky. Tato látka by podle vyjádření jejích tvůrců mohla potenciálně pomáhat např. při ekologických katastrofách jako nedávný únik ropy z hlubokomořsého vrtu BP, který zdevastoval Mexický záliv.

V laboratoři prof. John s kolegy přidali cukrovou směs rozmixovanou v alkoholu do dieselového oleje plovoucího na hladině slaného roztoku. Během zhruba pěti minut olej zgelovatěl do substance, která byla dostatečně silná, aby ji bylo možné snadno sbírat. Poté výzkumný tým z gelu separoval 80 % oleje pomocí vakuově destilačního procesu.

Gelovací látka vyvinutá univerzitním týmem není zhoubná pro životní prostředí. Využívá molekuly na bázi cukru, které mohou být získávány z obnovitelných zdrojů, a je biologicky rozložitelná. Navíc pro zmíněný proces je potřeba pouze velmi malé množství tohoto pozoruhodného materiálu - zhruba pět procent objemu oleje, který má být "obnoven". Látka může být použita pro široké spektrum olejů od surové nafty po rostlinné oleje.

Současné metody čištění, které se používají už více než čtyři desetiletí (včetně např. spalování, zpěńování oleje a používání chemických dispergovadel), jsou na rozdíl od této novinky obvykle toxické a škodlivé pro mořské životní prostředí, a mohou mít dlouhodobé nežádoucí kumulativní účinky.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů