Čtvrtek, 28. března 2024

Maďaři pátrají po dalších obětech ekologické havárie

Záchranáři se snaží zabránit proniknutí toxické vlny do Dunaje, hliníkárna již plánuje obnovení provozu.

Maďaři pátrají po dalších obětech ekologické havárie

Zničenou vesnicí Kolontár se pohybují postavy v protichemických oblecích a s kovovými pruty v rukou. Pátrají po tělech šesti lidí, kteří jsou stále pohřešováni. Mohou být ukryta zhruba pod metrovou vrstvou rudého bahna, jež způsobuje chemické popáleniny a dráždí oči.

To vše je důsledkem jedné z nejhorších ekologických havárií v dějinách Maďarska, k níž došlo v pondělí, kdy se protrhla hráz jedné z odkalovacích nádrží u hliníkárny poblíž západomaďarského města Ajka.

Obyvatelé Kolontáru mohli včera na několik hodin domů, aby si vzali osobní věci. Vzpomínali na chvíle hrůzy, kdy vesnici zasáhla dvoumetrová vrstva kalu. "Utekl jsem na kopec ke kostelu a jen se díval, jak bahno polyká mé auto," citovala agentura DPA jednoho z obyvatel.

kolontar

Krátce po neštěstí dorazili na místo záchranáři se psy i ze Slovenska. "Když jsme byli na místě, řekli nám, že psy použít nemůžeme, že je tu příliš kontaminovaného materiálu," řekl velitel jednotky Alexandr Berek Hospodárským novinám a dodal, že šlo o nejděsivější zkušenost jeho profesionálního života. "Viděli jsme, jak na poli vlna bahna zvedla do výšky traktor i s traktoristou. Jinde voda odnesla auto s řidičem asi o 600 metrů," popisoval Berek.

Včera ráno vystřídala slovenské a maďarské záchranáře armáda. Více než 500 lidí se nyní soustřeďuje na to, aby kontaminovaná voda s bahnem nepronikla až do Dunaje. Zatím se dostala jen do potoka Torna a do řeky Marcal, na jejíchž březích jsou již nyní vidět mrtvé ryby.

Pokud by bylo úsilí armády a hasičů neúspěšné, toxické bahno by se dostalo do Dunaje mezi Vídní a Budapeští. Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje již varovala přilehlá města a továrny, že jim možná zakáže odebírat vodu z řeky.

Společnost MAL Magyar Alumínium jakoukoli vinu za havárii popírá a chtěla by znovu spustit provoz o víkendu.

videoreportáž z místa havárie najdete na video.ihned.cz

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

kolontar

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů