Čtvrtek, 28. března 2024

Toxický odpad pronikl až do Dunaje

Maďarský premiér tvrdí, že za katastrofu mohou konkrétní lidé. Jedovatý červený kal po protržení hráze jímky zaplavil pět obcí.

Toxický odpad pronikl až do Dunaje

Maďarsko chtělo své předsednictví Evropské unii příští rok využít k tomu, aby přitáhlo větší pozornost na rozvoj Dunaje jako dopravní, hospodářské a turistické tepny. Místo toho bude maďarská pravicová vláda premiéra Viktora Orbána napravovat škody způsobené únikem jedovatých látek z odkaliště hliníkárny na západě země.

Kal, který při protření hráze zabil v pondělí čtyři lidi a tři se stále pohřešují, včera začal téct přes řeku Rábu do Dunaje a experti sledují, zda se nezvýší hladina jedovatých kovů a pH, označující kyselost a zásaditost. Množství kalu, které se dostalo do hlavního toku Dunaje, bylo včera malé a experti doufají, že velká řeka jedy rozředí. Veškerý život ovšem zmizel z malé říčky Marcal, která se vlévá do Ráby.

Díky neutralizaci pomocí sádry a kyseliny octové se expertům z Maďarské akademie věd, kterým pomáhají i rakouští kolegové, podařilo snížit zásaditost kalu z původních 12 pH na téměř 9 pH. Podle informací agentury MTI při hodnotě 10 pH a nižší by už kal neměl páchat další škody na životním prostředí. Čistá voda má neutrální pH 7.

Premiér Orbán při návštěvě jedné z postižených vesnic jasně řekl, že za ekologickou katastrofu mohou konkrétní lidé a on je bude hledat.

Hrozba hledání viníků a exemplárního potrestání není planá: Orbánova konzervativní strana Fidesz po místních volbách z minulého víkendu ovládá většinu měst, má dvoutřetinovou většinu v parlamentu. Od vítězných parlamentních voleb v dubnu letošního roku je protržení hráze první vážnou prověrkou schopnosti nové vlády.

"Tohle budeme muset oplotit jako pomník. Tady se nedá žít," řekl Orbán o části vesnice Kolontár, která byla vlnou kalu úplně znečištěna, a slíbil postiženým postavit nové domy na jiném místě. Kal zasáhl čtyři vesnice a poničil 280 domů.

Není zatím úplně jasné, kdo bude miliardové škody platit. Firma MAL, které patří odkaliště u vesnice Ájka, takové peníze nemá. V maďarských médiích se objevily úvahy, že Budapešť bude muset požádat o pomoc Evropskou unii. Představitelé firmy MAL původně uvedli, že obsah kalu nebyl podle standardů EU "rizikový". "Měli by si v tom zaplavat, pak by viděli," řekl ministr vnitra Sándor Pinter.

Management MAL uvedl, že chce o víkendu obnovit výrobu. Továrna a její dodavatelé zaměstnávají 3000 lidí.

Toxické katastrofy

10. července 1976 - Při explozi chemičky v severoitalském Sevesu uniklo do ovzduší množství nebezpečných dioxinů. Přibližně 200 obyvatel utrpělo těžkou otravu.

3. prosince 1984 - Z pobočky amerického koncernu Union Carbide v indickém Bhópálu uniklo 40 tun nebezpečného methylisokyanátu. Neštěstí si během prvního týdne vyžádalo na 8000 obětí a dalších asi 15 000 lidí zemřelo v následujících letech.

Leden 2000 - Z odkaliště dolu na zlato u severorumunského města Baia Mare uniklo 100 000 metrů krychlových odpadní vody kontaminované kyanidem. Jedovatá látka zamořila řeky Tisu a Dunaj a zničila v nich většinu flóry a fauny.

Březen 2000 - Z odpadní nádrže dolu u rumunské obce Novat dvakrát unikl kontaminovaný kal, který zamořil řeku Tisu těžkými kovy.

13. listopadu 2005 - Výbuch chemičky v čínském městě Ťi-lin způsobil smrt pěti osob a vynutil si evakuaci 10 000 obyvatel.

cesta do dunaje
Znečištěné řeky
Toxický kal, který unikl při pondělním protržení nádrže u hliníkárny v západomaďarském městě Ajka, se včera dostal do řeky Ráby, odtud do dunajského ramene Mošoňský Dunaj a pronikl i do hlavního koryta Dunaje.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů