Čtvrtek, 28. března 2024

Další na řadě? Jen čekáme, kdy začneme svítit.

Další na řadě? Jen čekáme, kdy začneme svítit.

Skládka u města Ájka není jedinou maďarskou časovanou bombou. Strach mají i lidé z obce Almásfüzitö na břehu Dunaje, která leží přímo na hranici se Slovenskem. I tady mají za humny obrovskou skládku masy stejného červeného toxického kalu. "Co když jsme teď na řadě my," má strach třicetiletý Robert, otec dvou dětí. Se svojí rodinou žije v ulici, která je ke skládce nejblíže.

Podobně reaguje každý, s kým ve vsi mluvíme. Ekologická katastrofa z minulého týdne vzbudila u obyvatel této severomaďarské obce strach. Má ho i Melinda, která se se svým manželem do ulice blízko kaliště přistěhovala teprve nedávno. "Pro koupi domu jsme se rozhodli, protože byl laciný. Teď se ale bojím, aby se tu nestalo to, co v Kolontáru," říká Melinda, která prý o blízkosti obrovského kaliště nevěděla.

Pokud by se hráz protrhla, jedovaté bahno by se vylilo přímo do Dunaje. Obrovské kaliště si však svou daň podle místních vybírá už teď. "K Dunaji chodíme na procházky a vidíme, jak z nádrže vytéká špína přímo do řeky. Je jasné, že je od toho svinstva všechno znečištěné," tvrdí Robert. Místní jsou však v patové situaci. Úřady nic nedělají, přestože je o to obyvatelé žádali. "Tahle oblast je plná skládek, už jen čekáme, kdy začneme svítit," uzavírá Robert.

Martina Lidinská
od naší spolupracovnice z Maďarska
Autorka pracuje pro slovenské Hospodárske noviny

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů