Úterý, 16. dubna 2024

Před toxickou katastrofou v Maďarsku varoval letecký snímek již v červnu

Před toxickou katastrofou v Maďarsku varoval letecký snímek již v červnu

Stav hrází zadržujících tuny jedovatého kalu v maďarské hliníkárně se nezhoršuje a stav ohrožení, vyhlášený minulý týden po katastrofální havárii, může být brzy odvolán. Agentuře AP to včera řekl starosta obce Devecser Tamás Toldi. Počet obětí katastrofy se včera zvýšil na devět, když starší muž zemřel v nemocnici ve městě Ajka. Na 50 lidí je stále hospitalizováno.

Postiženou oblast znovu navštívil premiér Viktor Orbán spolu se členy maďarské vlády. Maďarské úřady mají údajně v rukou leteckou fotografii dokazující, že známky blížící se katastrofy byly na hrázi hliníkárenské jímky patrné už několik měsíců před havárií. Při protržení jímky došlo před týdnem k úniku mnoha tun jedovatého kalu, který zatopil několik obcí. V úterý policie obvinila z nedbalosti generálního manažera firmy MAL, která hliníkárnu vlastní.

Letecký snímek pořízený v červnu ukazuje podle expertů nevelký proud červené hmoty prosakující skrz ochrannou hráz. Fotografii potvrzující únik jedovaté látky pořídila 11. června maďarská společnost Interspect, která se specializuje na letecké snímkování.

Její šéf Gábor Bakó prý fotografii už tehdy poskytl ekologickým a univerzitním expertům, ale jeho varování zůstalo bez odezvy. "Nejsme stavební inženýři a sami nemáme znalosti dostatečné k tomu, abychom obrázky analyzovali," řekl Bakó agentuře AP.

Policie nyní snímky zkoumá, aby zjistila, za jakých okolností k protržení hráze došlo. Ještě necelé dva týdny před katastrofou zkoumal tým inspektorů vládní agentury pro ochranu životního prostředí ochrannou hráz, aniž nalezl jakékoli známky blížící se pohromy. Inspektoři jsou nyní rovněž vyšetřováni.

Kosmický snímek zasažené oblasti zveřejnil na svých webových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír. Barevná fotografie pořízená minulou sobotu ukazuje jasně viditelný červený tok jedovatého kalu unikající z protržené nádrže přes pole a osídlené oblasti.

Aktuální zpravodajství čtěte na www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů