Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace kritizuje návrat lidí v Maďarsku do oblasti s kalem

 Greenpeace kritizuje návrat lidí v Maďarsku do oblasti s kalem

Ekologická organizace Greenpeace dnes kritizovala maďarskou vládu, která povolila ode dneška návrat evakuovaných obyvatel do obce Kolontár, zničené z velké části jedovatým kalem vyteklým před deseti dny z prasklé odkalovací nádrže hliníkárny v Ajce. Postavila se i proti tomu, že hliníkárně bylo povoleno od dnešního dne obnovit výrobu. Obě rozhodnutí vlády považuje Greenpeace za nezodpovědná. Výroba v hliníkárně se měla obnovit v poledne, zatím podle AP ale nezačala.

Organizace zdůrazňuje, že stále nejsou známy přesné příčiny toho, proč ke katastrofě došlo. Zároveň připomíná, že nikdo neposkytl podrobnou informaci o tom, zda delší pobyt v obci, kde vzduch obsahuje vysoké množství prachu z červeného bahna, je bezpečný.

Greenpeace také vyzvala maďarskou vládu, aby zvážila obnovení výroby v hliníkárně, která způsobila závažnou ekologickou katastrofu, při níž devět lidí zahynulo a dalších 150 utrpělo zranění. Greenpeace upozorňuje, že podle informací, jež získala, jsou technologie v továrně zastaralé. Vyzývá k tomu, aby továrna zůstala zavřena do doby, než její bezpečnost přezkoumá mezinárodní komise.

"Přípravy na spuštění závodu pokračují a továrna začne s provozem, jakmile to bude možné," citovala AP mluvčí státního komisaře pro dohled nad hliníkárenským koncernem MAL Tímea Petrócziová. Dodala, že o spuštění provozu nyní jedná s vedením MAL státní komisař György Bakondi a jeho osmnáctičlenný výbor.
Bakondiho spolu s výborem jmenovala na maximální dobu dvou let vláda. Jejich úkolem je dohled nad obnovením provozu, zajištěním bezpečnosti a splněním dalších povinností, které mohou pro MAL plynout z havárie.

Do Kolontáru se podle rozhodnutí vlády může od dnešního poledne vrátit 715 obyvatel, kteří byli evakuováni v druhé vlně minulý víkend, kdy se objevily pochybnosti o stabilitě hráze a obci hrozilo další zatopení jedovatými látkami.

Návrat obyvatel částečně organizují úřady. Ze sportovní haly v Ajce odjelo v autobusech do Kolontáru asi 30 lidí, řekla mluvčí krizového štábu Györgyi Töttősová. Tělocvična sloužila jako nouzové ubytování pro ty, kteří neměli možnost uchýlit se k příbuzným. "Další se vracejí vlastními vozy od přátel a příbuzných, kde doposud pobývali," dodala Töttősová.

Po protržení hráze 4. října vyteklo do oblasti na 700.000 metrů krychlových červeného kalu, který zaplavil 40 kilometrů čtverečních. Při další havárii by mohlo vytéci dalších 500.000 kubíků kalu. Obec a okolí ale nyní chrání před případnou další havárií ochranná hráz, která byla narychlo vybudována v minulých dnech.

Obec Kolontár je podle mluvčího záchranářů Tibora Dobsona připravena přijmout zpět občany, kteří ji museli kvůli ekologické katastrofě opustit. Ujistil, že úřady neustále měří vzduch a kontrolují úroveň kontaminace prostředí. Žádné zdravotní nebezpečí lidem podle něho nehrozí.

Před obcí byla vytvořena kontrolní stanoviště, která zabezpečí, že se do Kolontáru dostanou jen její obyvatelé a pracovníci, kteří se podílejí na odhadování škod po ekologické katastrofě.

V obci jsou desítky domů neobyvatelné a mnohé z nich bude nutno zbourat. V první řadě ale odborníci rozhodli strhnout osm budov, které jsou za nově postavenou ochrannou hrází. Hrozí, že v případě nového protržení hráze by se kvůli nim kal mohl přelít přes novou bariéru a ohrozit zbytek obce. Demolice těchto domů dnes již začala. Stejný osud čeká dalších nejméně 25 neobyvatelných budov.

Pokračuje vyšetřování příčiny katastrofy. Zjišťuje se, zda majitelé hliníkárny dodrželi všechna bezpečnostní opatření a zda věděli o varovných signálech, že se odkalovací nádrž může zhroutit. Policie má k dispozici letecké snímky dokazující, že známky blížící se katastrofy byly na hrázi hliníkárenské jímky patrné už před několika měsíci.

Druhá největší banka v Maďarsku Erste oznámila, že vyjde vstříc postiženým a zmrazí jim na šest měsíců splácení hypoték. Prezident Pál Schmitt a premiér Viktor Orbán připravují dopis, kterým vyzvou občany země, aby přispěli na obnovu zničené oblasti. Již nyní je podle nich na kontě od dobrovolných dárců v přepočtu téměř 18 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů