Pátek, 19. dubna 2024

Hasiči: Všechna odkaliště ve Středočeském kraji jsou bezpečná

Hasiči: Všechna odkaliště ve Středočeském kraji jsou bezpečná

Hasiči ve Středočeském kraji zkontrolovali velké odkaliště Elektrárny Mělník (EMĚ) v Horních Počaplech na Mělnicku, dvě odkaliště společnosti Diamo v Příbrami a úložiště odpadů ve Spolaně Neratovice. Žádná závažná pochybení neodhalili. ČTK to dnes potvrdil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Kontroly jsou reakcí na havárii v Maďarsku, hasiči se tak snaží vyloučit možné riziko úniku nebezpečných kalů, jako tomu bylo 4. října z nádrže hliníkárny poblíž maďarské obce Kolontár.

Hasiči při kontrolách dnes a v pátek žádné velké nedostatky nezjistili. "Odkaliště Spolany je bez závad, stejně jako v elektrárně Mělník," uvedl Křivan. Ve společnosti Diamo v Příbrami, kde jsou dvě odkaliště, odhalili jen drobná pochybení. Podle Křivana chyběly pouze informační tabulky. Hasiči při kontrole navíc zjistili, že jedna z nádrží je už rekultivovaná a nepoužívá se.

Do odkališť odvádějí průmyslové závody odpady nebo produkty z výroby, nejčastěji popílek. Většinou jde o vodní nádrže, které odpad zadržují.

ČEZ ukládá na odkaliště nazvané Panský Les produkty, které vznikají při výrobě elektrické energie a tepla. Jde o zdraví nezávadný certifikovaný materiál - popílek a strusku. "Popílek ukládáme na struskoviště suchou cestou již nyní jako aglomerát. Ten se používá hlavně pro stavební účely," řekl mluvčí ČEZ pro střední Čechy Martin Pavlíček.

Na odkaliště plaví elektrárny jen strusku, podle Pavlíčka ale už jen malou část. "Pak strusku zavážíme hlínou a osazujeme stromky - provádíme takzvanou biologickou rekultivaci. Příští rok se v EMĚ zprovozněním nového provozu přejde už na ukládání suchou cestu a strusku plavit nebudeme," doplnil Pavlíček.

Odkaliště se rozkládá na ploše bezmála 166 hektarů, hráze zabírají téměř 93 hektarů. "Hráze jsou postupně navyšované po 13 metrech, původní hráze jsou dobře zarostlé a pevné," doplnil Pavlíček. Odkaliště je v provozu od roku 1960, kdy byla elektrárna spuštěna.

Bezpečnost odkaliště hlídá také vodohospodářský úřad. Pavel Hronek z odboru životního prostředí mělnické radnice potvrdil, že odkaliště ČEZ v Horních Počaplech není nebezpečné. "Tvar odkaliště je založen tak, aby bylo stabilní. Ukládá se tam inertní materiál, který nereaguje," vysvětlil Hronek.

Při kontrolách se hasiči zaměřili zejména na celistvost a stabilitu hrází odkališť. Prověřovali také potřebnou dokumentaci. Pro případ zásahu kontrolovali příjezdové komunikace pro hasičské jednotky a nástupní plochy pro požární techniku. V centru pozornosti byly také dokumenty, školení a kontroly požární ochrany.

Výsledky kontrol budou ze Středočeského kraje zaslány na generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR do 20. října. Ke kontrole vydalo příkaz generální ředitelství HZS ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů