Čtvrtek, 28. března 2024

Nejhorší ekologická katastrofa v Maďarsku si vyžádala devět obětí

Hlavní údaje o ekologické katastrofě v Maďarsku, při níž se před měsícem, 4. října, protrhla nádrž hliníkárny a zemřelo devět lidí:

Nejhorší ekologická katastrofa v Maďarsku si vyžádala devět obětí

Termín: 4. října 2010 (továrna obnovila provoz 15. října).

Havárie: u západomaďarského města Ajka se protrhla hráz odkaliště a do okolí uniklo až 800.000 kubických metrů toxického bahna s obsahem žíravin a těžkých kovů (nebezpečný materiál způsobuje chemické popáleniny a dráždí oči). Jedná se údajně o nejhorší ekologickou katastrofu v Maďarsku.

Počet obětí: devět mrtvých a zhruba 150 zraněných.

Zasažené území: červený kal kontaminoval plochu o rozloze 40 kilometrů čtverečních včetně několika vesnic (například Kolontáru nebo Devecseru); zcela vyhladil život v řece Marcal a částečně poškodil i druhou největší řeku v Evropě Dunaj. Zničeno nebo poškozeno bylo více než 350 domů, obyvatelé byli z území evakuováni.

Stav nouze: ve třech postižených župách (Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas) má platit do konce roku.

Škody: zatím se odhadují na v přepočtu asi 1,7 miliardy Kč; odstraňování následků potrvá nejméně rok a bude stát na deset miliard forintů (téměř miliardu Kč).

Ostatní:
- Příčiny katastrofy se vyšetřují. Maďarský premiér Viktor Orbán i ekologové prohlásili, že jde o lidskou chybu. Podle Světového fondu na ochranu přírody nádrž netěsnila již několik měsíců.
- Po havárii byl kolem ní postaven 1500 metrů dlouhý ochranný val, který má zabránit dalšímu rozlití kalu při případném zhroucení poškozeného odkaliště.
- Společnost MAL, která hliníkárnu vlastní, byla dána pod státní kontrolu, kde zůstane až dva roky. Firma vytvoří fond s 1,5 miliardy forintů (přes 130 milionů Kč), ze kterého bude postiženým po pět let vyplácet 300 milionů forintů ročně (přes 26 milionů Kč).
- Po katastrofě odstoupil z funkce německý výkonný ředitel MAL Martin Rümmelein. Ten však nepatří do trojice vedoucích představitelů hliníkárny, kteří jsou podezřelí z masového ohrožení z nedbalosti a poškození životního prostředí.

Markéta Veselá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů