Čtvrtek, 28. března 2024

Závěrečná zpráva ze semináře E-PRO

Ve dnech 21-22. října 2010 se v příjemných prostorách hotelu Vinum Coelli v Dolních Kounicích uskutečnil první ročník semináře E-PRO (Ekologie - Praxe, Rizika, Ochrana) zaměřeného na problematiku environmentálních rizik.

Závěrečná zpráva ze semináře E-PRO

Nosným tématem prvního ročníku byl zejména Zákon č. 167/2008 Sb. o předcházení environmentální újmě.

panelMezi přednášejícími nechyběli zástupci Ministerstva životního prostředí, kteří ve svém příspěvku přiblížili účastníkům semináře platnou legislativu s důrazem na Zákon č. 167/2008 Sb., její předpokládaný vývoj a očekávané dopady na běžnou praxi firem. Speciální blok byl věnován paragrafu 14 zmíněného zákona, který definuje podmínky finančního zajištění. Ucelený přehled legislativy doplnila společnost EnviWeb s.r.o. prezentací legislativního programu EnviParagraf, který je užitečnou pomůckou pro všechny, kteří se potřebují orientovat v environmentální legislativě. Některé praktické aspekty řízení environmentálních rizik pak ve své části osvětlili přednášející ze společnosti ECO-F a.s.

pednasejiciPůsobivou ukázku ekologické havárie ve skutečném životě a možné způsoby její likvidace s využitím rozličných sanačních pomůcek připravili zaměstnanci firmy REO AMOS, spol. s r.o.. Přes chladné počasí účastnící semináře se zájmem sledovali, jak se olejová skvrna postupně vsakuje do drobných kousků sorbentu za doprovodu zajímavého výkladu a názorných ukázek dalších sanačních pomůcek.

Odpolední blok byl věnován problematice pojištění environmentálních rizik v návaznosti na požadavek finančního zajištění, který je akcentován v paragrafu 14 Zákona č. 167/2008 Sb. Celkový přehled o situaci na pojistném trhu přednesli zástupci makléřské společnosti RESPECT, a.s.. Aktuální trendy z globálního i lokálního pohledu a současné možnosti pojištění poté představila pojišťovna CHARTIS, kterou na semináři mimo jiné reprezentovali i zahraniční hosté z New Yorku a Londýna.

Dopolední blok druhého dne semináře byl pak z části věnován problematice environmentálního účetnictví, dále pak dotazům a individuálním konzultacím.

publikumPříjemným zpestřením celého programu byla i odpolední ochutnávka "hmyzích specialit", kterou s přispěním známého kuchaře Petra Ocknechta připravili zaměstnanci společnosti EnviWeb s.r.o.. Bohatý večerní program pak účastnkům semináře nejdříve nabídl dech beroucí podívanou na panorama starobylého kláštera Rosa Coelli, který v úplňkovém svitu evokoval magickou atmosféru let dávno minulých. Noční exkurze v prostorách kláštera, provázená zajímavým výkladem pak onu magickou atmosféru dále umocnila. Mrazivou večerní procházku účastníci semináře zakončili v částečně zatopeném vinném sklepě hotelu, kde všem přisla vhod degustace vybraných vzorků vína, vedená zkušeným sommelierem a završená příjemnou notou moravského cimbálu. Neformální večer tak dal další prostor k individuálním diskusím i k navázání nových kontaktů.

www.e-pro.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů