Pátek, 29. března 2024

Hasiči zabránili ekologické havárii a znečištění řeky

Hasiči zabránili ekologické havárii a znečištění řeky

Valašské Meziříčí: Dnes v 10:23 hod. byli hasiči informováni o znečištění toku ve Valašském Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, s velitelským autem s rozšířenou výbavou a s protichemickým kontejnerem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku oleje do dešťové kanalizace a následně i do řeky Bečvy.

Fotogalerie k zásahu hasičů.

Hasiči byli na místě zásahu do tří minut od výjezdu. Průzkumem bylo zjištěno znečištění přítoku dešťové kanalizace a k ohrožení vody v řece Bečvě. Velitel zásahu rozhodl o umístění sorbčních hadů i o natažení záchytné norné stěny přes hlavní tok řeky.

Hasiči nejdříve položili sorbční hady na kanalizační přítok do řeky Bečvy a následně na hlavní tok položili nornou stěnu. Dalším průzkumem bylo zjištěno, že olej pochází se starých strojů, které byly stěhovány v nedaleké firmě v předcházejících dnech. Ze strojů došlo k úniku oleje a následným deštěm se látka dostala do kanalizace. Hasiči zabránili dalšímu ekologickému ohrožení a uchránili hlavní tok řeky Bečvy. Zachycovaná olejnatá látka byla hasiči zasypávána sorbenty a následně sbírána z vodní hladiny na likvidaci.

O události jsme informovali zástupce životního prostředí a pro další šetření jsem odebrali vzorky uniklé látky. Likvidace úniku zabrala hasičům asi hodinu práce.
Zdroj: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů