Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní katastrofy loni vzaly 295 000 životů

Přírodní katastrofy loni vzaly 295 000 životů

Frankfurt - Zemětřesení na Haiti a záplavy v Pákistánu a Číně přispěly k tomu, že se rok 2010 stal výjimečně krutým - přírodní katastrofy připravily o život 295 000 lidí a napáchaly škody za 130 miliard dolarů (2,4 bilionu korun). Informuje o tom v pondělí agentura AFP.

<a href='http://ad.activesolutions.cz/ad/www/delivery/ck.php?n=a89ee1c5&amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE' target='_blank'><img src='http://ad.activesolutions.cz/ad/www/delivery/avw.php?zoneid=74&amp;cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE&amp;n=a89ee1c5' border='0' alt='' /></a>

"Vysoký počet katastrof spojených s počasím a rekordní teploty, a to jak globálně, tak v jednotlivých oblastech, poskytují další důkazy postupujících změn podnebí," píše se v prohlášení největšího světové zajišťovny (pojišťovny pojišťoven) společnosti Munich Re.

Naposledy tolik lidí, tehdy téměř 300 000, zahynulo při přírodních katastrofách v roce 1983. Důvodem byl zejména hladomor v Etiopii, sdělil mluvčí německé společnosti pro AFP.

Loni zajišťovna zaznamenala 950 přírodních katastrof. Od roku 1980 tak byl rok 2010 druhý nejkatastrofálnější. Roční průměr je 785 katastrof.

"Rok 2010 ukázal hlavní rizika, s nimiž se musíme vypořádat. Udeřila silná zemětřesení. A hurikánová sezóna byla také rušná," zhodnotil loňský rok výkonný ředitel Munich Re Torsten Jeworrek.

Většina obětí loňského roku připadá na lednové zemětřesení na Haiti, jež zabilo 222 570 lidí. Na 56 tisíc lidí zemřelo při vlně veder a požárů v Rusku.

Dubnové zemětřesení v Číně zabilo 2700 lidí a záplavy v Pákistánu, jež zemi ochromily od července do září, stály 1760 životů. Při srpnových povodních v Číně zahynulo 1470 lidí.

Na druhou stranu zemětřesení na Haiti nemělo výrazný dopad na pojišťovnictví, protože jen hrstka Haiťanů si může dovolit pojištění. To zemětřesení v Chile pojišťovny stálo celkem 30 miliard dolarů (564 miliard korun) a osm miliard dolarů (přes 150 miliard korun) ve ztrátách za pojistky.

V měřítku pojišťoven bylo druhou nejdražší přírodní katastrofou zemětřesení na Novém Zélandu, jež stálo odhadem 3,3 miliardy dolarů (62 miliard korun), ale nikdo při něm nezahynul.

Celkové rozložení přírodních katastrof za loňský rok však bylo srovnatelné s rokem 2009, končí svou zprávu Munich Re.

Nejvíc přírodních katastrof zajišťovna eviduje na americkém kontinentu, a to 365. Jen o 55 méně přírodních pohrom zasáhlo Asii. Následuje Evropa s 120, Afrika s 90 a Austrálie a Oceánie s 65 katastrofami.

Rok 2009 byl považován za "příznivý", protože Zemi nezasáhla katastrofa většího rozsahu a ani hurikánová sezóna nebyla dramatická. Svět se musel vypořádat s 900 "ničivými událostmi souvisejícími s počasím", jež stály 60 miliard dolarů (1,13 bilionu korun). O život přišlo na 11 tisíc lidí, což je mnohem méně než průměrných 77 tisíc obětí ročně.

V prosinci oznámila jiná "pojišťovna pojišťoven" Swiss Re, že ekonomické škody za rok 2010 dosáhly 222 miliard dolarů (4,2 bilionu korun), což je téměř třikrát více než za rok 2009.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů