Čtvrtek, 18. dubna 2024

Maďarsko se i po třech měsících vzpamatovává z ekologické katastrofy

Maďarsko se i po třech měsících vzpamatovává z ekologické katastrofy

Kolontár - Jsou to přesně tři měsíce, co Maďarsko postihla největší ekologická katastrofa v historii země. Protržená hráz odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka na západě země zaplavila okolí toxickým kalem. Devět lidí zemřelo a více než 150 utrpělo zranění. Spousta Maďarů zůstává dodnes v péči psychologů. O nebezpečí protržení hráze přitom experti věděli přes dvacet let. Odstraňování škod bude zřejmě trvat až dvanáct měsíců. Parlament prodloužil stav nouze v oblasti do konce března.

Video: Reportáž Františka Kramarze

Sedm set tisíc kubíků jedovatého kalu zalilo krajinu v okolí města Ajka 4. října 2010. Jedovatá látka poleptala vše živé, co jí přišlo do cesty. Hmota z hliníkárny zasáhla sedm měst a vesnic. "Lidé křičeli, ať se hned schováme, protože se provalila nádrž. Utíkal jsem, co mi síly stačily," řekl jeden z obyvatel Kolotánu Jozséf Lengyel.

Nánosy červeného bahna přitom mizely jen postupně. Denně ho odvážely plné náklaďáky. Stopy po katastrofě se smývají pomalu. "Hodně lidí pořád nepřekonalo to trauma, které je postihlo. Spousta z nich je v péči psychologů a nechtějí se vrátit zpět," konstatoval starosta Devecseru Tamás Toldi.

Únik kalu v Maďarsku Únik kalu v Maďarsku

Bezprostředně po havárii vláda slibovala všemožnou pomoc. Mnozí však byli zklamaní. Odškodné od hliníkárny dlouho nepřicházelo a o vedení firmy se začala zajímat policie. "Policie už prošetřila odkalovací nádrž a zabavila dokumenty, které by mohly ukázat, zda ji udržovali podle všech předpisů," prohlásil tamní ministr vnitra Sander Pintér.

Vyšetřování přitom odhalilo, že experti o nebezpečí protržení hráze věděli od 80. let. V roce 1980 zpracovali posudek, ve kterém varovali, že složení tamní půdy je jílovité, takže by na ní stěny nádrže nemusely být stabilní.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů