Pátek, 29. března 2024

Katastrofy v Evropě si v době 1998-2009 vyžádaly 100.000 mrtvých

Katastrofy v Evropě si v době 1998-2009 vyžádaly 100.000 mrtvých

Přírodní a průmyslové katastrofy si v Evropě v letech 1998 až 2009 vyžádaly zhruba 100.000 mrtvých a stály asi 150 miliard eur (3,7 bilionu korun). Uvedla to zpráva, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

"Přestože není možné přesně stanovit podíl klimatických změn na lidských ztrátách, měl by se tento podíl v budoucnu zvyšovat, protože frekvence a intenzita extrémních klimatických událostí by se měla zvýšit," zdůraznila EEA se sídlem v Kodani.

Největší počet obětí byl zaznamenán během vlny veder a sucha v roce 2003, kdy kvůli extrémnímu počasí v Evropě zemřelo 70.000 osob. Nejvíce peněz stály ve sledovaném období povodně a bouře, celkem kolem 96 miliard eur. Například zemětřesení přišla "jen" na 29 miliard.

U střední Evropy zpráva připomíná povodně v Česku v roce 2002 a na Slovensku v roce 1998. Autoři textu se přitom domnívají, že zvyšující se bilance škod při povodních pramení z většího počtu obyvatel a majetku v postižených oblastech a také z lepšího sběru a zpracování informací.

Mezi průmyslovými či technologickými nehodami byly zvlášť dramatické lodní nehody, které znečistily moře a pobřeží, především ve Francii, Španělsku a Rumunsku.

EEA působí při Evropské unii a má 32 členů. Kromě 27 zemí EU to je Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko a Turecko, upřesnila agentura AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů