Pátek, 19. dubna 2024

Vrak tankeru na Rýně konečně odtažen

Vrak říčního tankeru Waldhof, který před měsícem havaroval na Rýnu s nákladem 2400 tun kyseliny sírové, byl dnes odtažen ze splavného kanálu řečiště a přivlečen do bezpečného přístavu za skálou Loreley. Nyní bude loď stabilizována a po odčerpání vody prozkoumána strojovna, kde se předpokládá tělo druhého pohřešovaného lodníka.

Vrak tankeru na Rýně konečně odtažen

Od potopení lodi se pohřešují dva ze čtyř členů posádky, jeden z nich je Čech. Identifikovat tělo nalezené v neděli v poničené obytné části lodi se zatím nepodařilo, neví se tedy, zda je to jediný český lodník v posádce nebo jeho německý kolega. Další dva lodníci z celkem čtyřčlenné posádky se zachránili.

Jak se stěhuje vrak



Speciální jeřáby nizozemské vyprošťovací firmy dnes odtáhly 110 metrů dlouhou loď do chráněného přístavu. Již v neděli se podařilo vrak zvednout, napřímit a vysunout ven ze splavného kanálu řečiště. "Stěhování" předcházelo vypumpování vody z nádrží, z nichž byla předtím pozvolna vypouštěna kyselina do řeky.

Plavba po Rýnu dnes zatím uvolněna nebyla. Říční orgány nejprve chtějí prověřit, zda proudění řeky kolem převráceného vraku nevytvořilo na dně splavného kanálu nové mělčiny.

U Mohuče zatím čeká asi 30 až 40 lodí na povolení proplout po proudu kolem místa nehody. Dosud byla plavba omezena a lodě směly kolem místa neštěstí plout severním směrem jen na základě výjimky. Hrozilo nebezpečí, že by při rychlé plavbě po proudu do vraku mohly narazit a způsobit tak prudký únik kyseliny.

Kyselina ve vodě

Tanker Waldhof převážející 2400 tun kyseliny sírové z chemického závodu BASF v Ludwigshafenu do přístavu v belgických Antverpách se převrhl na Rýnu 13. ledna. Neštěstí se stalo v úzkém místě řeky pod skálou Loreley nedaleko Mohuče, v místě, kterému se kvůli častým haváriím přezdívá "prokletá zátoka". Dva lodníky se podařilo zachránit, zbývající dvojice, Němec a Čech, byla od havárie nezvěstná. Přestože se po havárii snížilo pH vody,kyselina by neměla způsobit škody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů