Pátek, 29. března 2024

Chevron musí odškodnit Ekvádorce

Ropný koncern má zaplatit přes osm miliard dolarů za znečišťování deštného pralesa v Ekvádoru.

Chevron musí odškodnit Ekvádorce

Po téměř dvaceti letech od podání žaloby vynesl včera soud v Ekvádoru verdikt v případu znečištění rozsáhlé části amazonského pralesa. Za ekologickou katastrofu je podle něj zodpovědná americká ropná společnost Chevron, které teď soud nařídil zaplatit za napáchané škody nejméně 8,2 miliardy dolarů (147,4 miliardy korun). Na další miliardu přijdou firmu soudní poplatky a ostatní výlohy.

Ekologové vyhodnotili znečištění v Amazonii jako druhou největší ekologickou katastrofu v historii hned po loňském výbuchu ropné plošiny BP v Mexickém zálivu.

Znečišťování však neměl na svědomí přímo Chevron. Koncern nese následky za jinou petrolejářskou firmu Texaco, s níž se v roce 2001 spojil. Ta podle aktivistů vypouštěla mezi lety 1972 až 1992 do krajiny a řeky Amazonky obrovské množství toxických látek (BBC hovoří až o 70 miliardách litrů), čímž narušila flóru a zdecimovala faunu zdejšího deštného pralesa.

"V oblasti uhynulo množství zvířat, byla zničena veškerá úroda a zvýšil se počet lidí s rakovinou," tvrdila žaloba, která vyčíslila způsobené škody celkem na 27 miliard dolarů (485,4 miliardy korun).

Chevron ale výši škod zpochybňuje a plánuje se proti verdiktu odvolat. "Nemáme představu o skutečném rozsahu škod," uvedl včera mluvčí společnosti Kent Robertson. Podle něj částku zkreslili žalobci, kteří zastupují zhruba 30 000 Ekvádorců, na základě domluvy se "zkorumpovanou" ekvádorskou vládou.

Nespokojenost s verdiktem ale včera vyjádřili i žalobci, protože stanovená náhrada podle nich není dostatečná.

Analytici nicméně soudí, že Ekvádorci ze svých nároků brzy sleví. Druhá největší ropná firma v USA podle nich nemá prostředky na to, aby žalující stranu odškodnila. Nedisponuje navíc ani rafineriemi v Ekvádoru, které by jí mohly být případně zabaveny.


8,2 miliardy dolarů

Má druhá největší americká ropná společnost Chevron zaplatit za znečišťování amazonského pralesa, kterého se od 70. let dopouštěla firma Texaco. Tu Chevron převzal v roce 2001.

Další výdaje
Minimálně další miliardu dolarů budou Chevron stát soudní výdaje v Ekvádoru, který případ převzal v roce 2003 od amerického soudu.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů