Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Mladoboleslavsku uniklo z cisterny 1500 litrů kyseliny dusičné

Na Mladoboleslavsku uniklo z cisterny 1500 litrů kyseliny dusičné

V Otradovicích na Mladoboleslavsku dnes z odstavené cisterny uniklo 1500 litrů nebezpečné kyseliny dusičné, jež kontaminovala půdu. Specializovaná firma zasaženou oblast vybagrovala a převezla ji nákladními auty k ekologické likvidaci. Ve stojícím návěsu bylo celkem 19,5 tuny kyseliny, kterou hasiči přečerpali do dvou cisteren. Bezpečnost lidí nebyla ohrožena, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Událost se stala po 10:00 asi 300 metrů od sjezdu ze silnice R10. Místo uzavřela policie, nikoho ale nebylo nutné evakuovat, protože se havárie stala mimo obytnou zónu. "Policisté na místě řídí dopravu, jelikož tam jezdí nákladní auta, která vozí vybagrovanou půdu k ekologické likvidaci," řekla ČTK mluvčí policejního oddělení Praha - venkov Štěpánka Zatloukalová. Závada na cisterně podle ní nekomplikovala provoz na hlavním tahu do Mladé Boleslavi.

Kostková ČTK informovala, že se hasiči v protichemických oblecích snažili ucpat díru v cisterně o průměru zhruba centimetr, kterou kyselina do půdy unikala. Podařilo se jim to ale jen částečně, protože díra byla obtížně přístupná. Kyselinu z poškozené nádrže zároveň odčerpávali do dvou jiných cisteren a okolí havárie neutralizovali jedlou sodou. "Přečerpávání kyseliny skončilo v 15:00. Na místě poté zasahovala specializovaná firma Dekonta," dodala Kostková. Havárie podle ní s největší pravděpodobností nezpůsobí žádné ekologické škody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů