Čtvrtek, 28. března 2024

Domino efekt z pohledu průmyslových havárií

Domino efekt je definován v zákoně č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, ve znění pozdějších předpisů, jako možnost zvýšení pravděpodobnosti vzniku a velikosti dopadů závažné havárie v důsledku umístění podniku nebo skupiny podniků a jejich nebezpečných látek.

Domino efekt z pohledu průmyslových havárií

V praxi je nejznámější průmyslovou havárií s domino efektem havárie ve Flixborough (Velká Británie). K havárii došlo v roce 1974 v továrně na nylonová vlákna v důsledku nevhodně konstrukčně a materiálově řešeného potrubního obtoku reaktoru, odstaveného z důvodu netěsnosti. Toto obtokové potrubí prasklo a uniklo přibližně 30 tun cyklohexanu, následoval silný výbuch odpovídající výbuchu stejného množství TNT a velký požár. Následky: 28 smrtelných úrazů, 36 zraněných, zničený provoz, 1 821 domů a 167 dalších objektů bylo poškozeno, materiální škody byly vyhodnoceny na 140 miliónů dolarů.

Průmyslové podniky spadající pod dikci zákona o prevenci závažných havárií mají povinnost v rámci analýzy rizika hodnotit možnost vzniku domino efektu na vlastních zařízeních. Na rozsáhlejších územích je toto hodnocení v kompetenci krajských úřadů. Předmětem zájmů je posouzení účinků tlakové vlny, tepelné radiace a letících úlomků při průmyslové havárii na okolní objekty / zařízení s nebezpečnou chemickou látkou nebo chemickým přípravkem, které mohou iniciovat nebo rozvinout další sekundární průmyslovou havárii (např. toxický únik z blízkého zásobníku, požár sousedního skladu tlakových láhví apod.). Proces lze ilustrovat následujícím obrázkem.

V návaznosti na havarijní plánování, konkrétně zpracovávání vnějších havarijních plánů dle zákona č. 59/2006 Sb., je zpracováván jako jeden z plánů konkrétních činností rovněž Plán preventivních opatření k zabránění nebo omezení domino efektu. Jedná se o plán, který především identifikuje hrozby velkých průmyslových podniků zařazených do skupiny B, dle zákona č. 59/2006 Sb., z pohledu možnosti vzniku domino efektu, dále tyto hrozby analyzuje ve vztahu k okolí. Součástí plánu je seznam objektů / zařízení, které mohou být při havárii domino efektem ohroženy, včetně popisu opatření, která mohou zabránit nebo omezit možnost jeho vzniku.


Autor: Ing. K.Blažková
www.hzsmsk.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů