Pátek, 19. dubna 2024

V Chropyni už čtvrtý den bojují s ohněm, zápach se šíří do centra

V Chropyni už čtvrtý den bojují s ohněm, zápach se šíří do centra

Chropyně - Po čtyřech dnech od nahlášení mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni zůstávají hasiči stále na místě a s požárem nadále bojují. Na místě se vystřídali záchranáři už ze 67 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů čtyř krajů. A hasit se bude zřejmě i v následujících dnech. Obyvatelé nejzasaženější části města, kteří museli v uplynulých dnech opustit své domovy, už se do nich včera v pět hodin navečer mohli vrátit. Koncentrace nebezpečných látek v ovzduší klesla a již neohrožuje jejich zdraví.

Video: NO COMMENT: hasiči likvidují požár v Chropyni s pomocí těžké techniky

Sedmnáct hodin hasičům trvalo, než intenzivním hašením dostali požár pod kontrolu a velitel zásahu mohl nahlásit tolik očekávanou lokalizaci požáru. Čtyřicet hodin trvalo uhašení dvou třetin místa požáru a zásah se zúžil na dva bojové úseky. Nadále však hasiče čekal nejtěžší úkol, a tím bylo uhašení hlavního jádra požáru, které bylo dlouho nedostupné pod troskami sutin. Šedesát hodin hasičům trvalo, než se dostali k poslednímu velkému a skrytému ohnisku požáru pod sutinami a troskami zřícených budov. Zásadní podíl na tomto úspěchu mělo rozhodnutí o nasazení specialistů hasičů z útvaru Hlučín s těžkou technikou.

"Celou noc na dnešek hasiči pokračovali v hašení místa požáru. Díky odklizení části sutin těžkou technikou záchranářů z Hlučína se mohli dostat blíže k poslednímu místu velkého ohniska, které už máme pod kontrolou," uvedl Ivo Mitáček, mluvčí hasičů Zlínského kraje.

Cisterny a výšková technika i dnes stále chrlí velké množství vody a pěny do poslední zóny hašení, kde je stále několik skrytých a hořících ohnisek malého rozsahu. Tato místa je nutné soustavně hasit a zabránit případnému dalšímu rozhoření.

Požár výrobny plastů v Chropyni Požár výrobny plastů v Chropyni

Nad ránem navíc došlo ke změně směru větru, který teď vane do centra města a na blízké sídliště. Z požářiště stále stoupá oblak kouře, který může být pro občany města nepříjemný svým zápachem. Značnou část kouře tvoří také vodní páry z hasební vody.

také proto v osm hodin ráno znovu zasedl krizový štáb města, na kterém se bude rozhodovat jaký zvolit další postup v likvidaci požáru. Hasiči chemici pokračují v měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší a informace předávají na krizový štáb i veliteli zásahu. Jednotky hasičů se na místě po dvanácti hodinách znovu vystřídaly.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů