Úterý, 23. dubna 2024

Obce na Přerovsku obtěžoval silný zápach, zdroj nenašly

Obce na Přerovsku obtěžoval silný zápach, zdroj nenašly

Obyvatele Hranic, Lipníku nad Bečvou, ale i Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku včera od časného rána obtěžoval silný zápach. Ovzduší se v těchto místech vyčistilo až po poledni. Vedení radnic se dosud nepodařilo zjistit, odkud zápach pocházel a co je jeho příčinou. Například v Hranicích dopoledne lidem preventivně doporučili, aby příliš nevětrali. Odborníci odebrali v terénu vzorky, výsledky však zatím nejsou známy.

"V okolí Hranic se jim podařilo něco naměřit, ale výsledky zatím nemáme. Máme zapůjčené měřící zařízení a situaci budeme dále monitorovat," řekl dnes odpoledne ČTK mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Podotkl, že viník se bude hledat zřejmě velmi těžko. "Problémem je, že jde zřejmě o přenos z větší dálky a původce zřejmě ani není v našem kraji," dodal.

Po příčině zápachu po celý den pátrali i pracovníci tamního odboru životního prostředí. Zatím ale na nic nepřišli. "Obvolali jsme všechny podniky, mluvila jsem s pracovníky životních prostředí v Novém Jičíně i ve Valašském Meziříčí. Kontaktovali jsme kraj i hygienu, ale nepodařilo se nám zjistit viníka," řekla ČTK vedoucí odboru životního prostředí hranické radnice Ivana Zaoralová.

Neúspěšné bylo i pátrání po případném zdroji z požáru. V Olomouckém kraji dnes nic většího nehořelo, nejbližší velký požár byl v Markvartovicích na Opavsku, kde hoří od pondělního večera skládka komunálního odpadu. Podle zástupců města je však ohnisko požáru poměrně daleko a navíc zápach šel z jiné strany.

Situace se zlepšila až po poledni, neboť se zvedl vítr. Zástupci hranické radnice původně doporučili lidem a školám omezit větrání. Dětem, starším a nemocným lidem doporučili také omezit pobyt venku. Po poledni však tuto výzvu již město odvolalo.

Kvůli silnému zápachu se během dneška obraceli lidé také na radnici v Lipníku nad Bečvou, kde obyvatele na webových stránkách zástupci města ujistili, že nejde o lokální znečištění ovzduší, a lidé tak nemusejí mít obavy z případného vlivu na zdraví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů