Čtvrtek, 28. března 2024

DACIA pro hasiče

DACIA pro hasiče

Dacia Duster je čtvrtým modelem značky Dacia v její novodobé historii. Rozměrově se neřadí mezi malé vozy, délka je 4310 mm, šířka 1820 mm. Nájezdové úhly jsou přední 30° a zadní 35°, světlá výška je více jak 200 mm. Duster v provedení 4×4 váží 1250 kg. Verzi s pohonem všech kol dodává firma Nissan. Čtyřkolka má tři režimy provozu - automatický, uzamčení poměrem 50:50 či pouze hnaný předek. Podvozková platforma pochází z modelu Logan. Dacia Duster se dodává alternativně ve třech verzích motorizace - benzínový agregát 1,6 16V s výkonem 81 kW a dva turbodiesely 1,5 dCi s výkony 63 kW nebo 77 kW.

Po mnoha testech Duster dokázal, že je i přes relativně "levnější" provedení nejen dobrým pomocníkem pro jízdu na pevné komunikaci, ale především v lehkém až středním terénu. Bezchybný pohon 4×4, dobré nájezdové úhly, to jsou jeho velké přednosti. Největší z nich je ale cena. V ČR je k mání benzínová 1,6 16V 77 kW/105 k ve specifikaci 4×4 za 299 900,- Kč, nejsilnější naftová verze 1,5 dCi 80 kW/110 k čtyřkolce vyjde přesně o 100 tisíc víc.

Duster se terénu nebojí:


Takto laciný lehký terénní automobil si již získal mnoho zákazníků po celé Evropě. Dnes Dustera lze vidět již i ve vozovém parku hasičských sborů. První z nich dodává německá firma Holzapfel, jeho designové provedení v podobě samolepících fólií je pak dílem další německé firmy Design112, která se zabývá barevným provedením hasičských a záchranářských vozidel.


Výrazné polepy dělají z Dustera ještě hezčí automobil, než jen v běžném barevném provedení od výrobce. V kombinaci ceny a užitné hodnoty jistě půjde o kvalitní ekvivalent velitelského vozu. První si objednal německý dobrovolný hasičský sbor obce Florstadt.

Další Duster coby velitelský automobil lze spatřit v Holandsku. Konkrétně ve službách hasičského sboru Heiloo. Zde je Dacia ve standartním barevném provedení dle závazných předpisů nizozemských hasičů Zde je typový list Dacie Duster - http://striping.profmedia.eu/...a-Duster.pdf

I v Holandsku při pořizování Dustera zaúřadovala cena a užitná hodnota automobilu.

Další Dustery nalezneme i u našich sousedů v Polsku, kde slouží rovněž jako velitelské či vyšetřovací automobily. Polácí mají barevné provedení těchto Dacií velmi fádní, i když na druhou stranu nutno dodat, že vychází z běžných tamních standartů požární techniky. U Dusterů vidíme bílý či stříbrný podklad, doplněný červeným pruhem a označením příslušnosti k té které jednotce. Laciné, přitom dostačující řešení.

Dle kuloárních informací bychom se Dustera měli dočkat i u nás, kde a kdy to bude, se nechte překvapit.

Foto a info: dacia.cz, k-holzapfel.de, design112.de, brandweerstri­ping.nl, abdacia.nl a web

ZDROJ.www.pozary.cz,kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů