Čtvrtek, 18. dubna 2024

Skrytá hrozba - skutečná cena za toxické znečištění vod

Skrytá hrozba - skutečná cena za toxické znečištění vod

Jaká hrozba se skrývá za průmyslovým znečištěním vod? Jaká je skutečná cena, kterou za kontaminované řeky zaplatí nejen naše zdraví, životní prostředí ale i ekonomika? Z jakých chyb vyspělých států by se měly rychle rostoucí ekonomiky poučit a jaká opatření musí udělat, aby své ikonické řeky neproměnily v jedovaté stoky? Na tyto otázky se odpovídá nová studie Greenpeace s názvem Skrytá hrozba (Hidden Consequences). (1)

Před deseti lety brali rybáři z čínské vesničky Yanglingang vodu přímo z řeky, kde kotvili své lodě. Po vybudování průmyslové zóny se hladina vody pokryla mastnou černou pěnou s odérem připomínajícím Savo. Na hladině plave více mrtvých ryb, než uvázne v rybářských sítích. Pro vodu musí vesničané jezdit půlhodinu do středu řeky Jang-c`-ťiang, kde je znečištění již naředěné. K tomu všemu došlo mezi rybáři k extrémnímu nárůstu nádorových onemocnění. Přestože nejsou k dispozici 100% vědecké důkazy, rybáři mají jasno: příčinou je znečištění z průmyslové zóny, která tu v posledních deseti letech vyrostla. (2)

Podobných případů je bohužel v rozvojových zemích nepočítaně. První kapitola studie "Hidden Conseuences" popisuje situaci čtyř ikonických řek z Číny, Thajska, Filipín a Ruska (3), které jsou intenzivně devastovány průmyslovou výrobou a úniky nebezpečných chemikálií. Případy devastace řek jsou ve studii dány do kontrastu s historickou zkušeností z vyspělých zemí. Greenpeace prostřednictvím čtyř případových studií odhaluje, jaké skryté dopady na lidské zdraví, životní prostředí, ale také naše peněženky i peněženky samotných znečišťovatelů, průmyslové znečištění má.

"Případové studie slovenské řeky Laborec, řeky Hudson v USA, delty Rýnu v Nizozemsku a toxických skládek ve Švýcarsku jsou pro vlády všech zemí jasným varováním, že ti, kteří znečišťují nebo dovolí znečišťovat, následně čelí enormním technickým, ekonomickým, politickým a zdravotním důsledkům, jež jsou dlouho skryté," podotkl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.

"Vlády a podnikatelé ve všech zemích, kde je znečištění považováno za daň, kterou platí za ekonomický růst, mohou stále předejít nesčetným chybám, které v minulosti udělaly vyspělé země. K tomu je však potřeba podporovat šetrné technologie a neodkladně přijmout opatření, která povedou k eliminaci jedovatých látek vždy, když k nim existují bezpečnější alternativy," doplnil Martin Hojsík koordinátor mezinárodní toxické kampaně Greenpeace International.


Greenpeace se problematice odstranění toxických látek věnuje již tři desetiletí. Cílem současné globální kampaně má je odstranění průmyslové znečištění povrchových vod, a to především v rozvojových zemích.
Kontakty:

Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenepace ČR,
Tel.: 608 72 90 71, e-mail: jan.freidinger@greenpeace.org
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace
Tel.: 603 443 140, lucie.jakesova@greenpeace.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů