Pátek, 29. března 2024

Transocean a BP se viní za havárii v Mexickém zálivu

Transocean a BP se viní za havárii v Mexickém zálivu

Americká společnost Transocean včera podle agentury Reuters obvinila britský energetický koncern BP, že nese plnou zodpovědnost za loňský rozsáhlý únik ropy do Mexického zálivu. Transocean přitom vlastnil těžební plošinu, která pro BP hloubila ropný vrt a jejíž výbuch ekologickou havárii spustil. BP už dříve obvinila ze zodpovědnosti za havárii Transocean a požaduje po něm odškodné 40 miliard dolarů.

Těžební plošina Deepwater Horizon vybuchla v Mexickém zálivu loni v dubnu a exploze zabila 11 lidí. Z vrtu v hloubce 1500 metrů poté začala unikat ropa a trvalo tři měsíce, než se únik podařilo zastavit. BP obvinila Transocean, že jeho ropná plošina nebyla schopna provozu na moři. Zdůraznila, že pojistný ventil na plošině nezafungoval a nezastavil proud ropy a zemního plynu, který vytryskl z vrtu a způsobil explozi.BP proto požadovala od Transoceanu náhradu výdajů, které měla v souvislosti s odstraňováním následků havárie. Za loňský rok už vynaložila 17,7 miliardy dolarů, počítá ale s vyplacením dalších zhruba 23 miliard.

Transocean ale tvrdí, že Deepwater Horizon byla moderní plošina s dobře vyškoleným personálem. Zároveň viní BP, že špatně vyhodnotila rizika spojená s hloubením vrtu v hlubokém moři a neupozornila na možné nebezpečí.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů