Pátek, 29. března 2024

Ropou poškozená část Nigérie potřebuje obří čistící operaci

Ropou poškozená část Nigérie potřebuje obří čistící operaci

Ropa unikající z ropných zařízení v deltě řeky Niger prosakuje do půdy a v oblasti opírající se o zemědělství a rybolov ničí zásoby pitné vody i důležité ekosystémy. Ve své nové zprávě to uvádí Organizace spojených národů (OSN). Zbavit půdu ropy podle ní může trvat i 30 let a jen úvodní záchranné práce vyjdou na miliardu dolarů. Úplné vyčištění oblasti by pak mohlo být největší takovou operací všech dob.

Západoafrická Nigérie je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jedním z nejvýznamnějších dodavatelů této strategické suroviny Spojeným státům. OSN se ve zprávě zaměřila na jihonigerijskou oblast Ogoniland v srdci nigerské delty. I když těžba ropy se tu v roce 1993 zastavila, nigerijská státní ropná společnost a společnost Royal Dutch Shell tu dál mají ropovody i další zařízení, z nichž kvůli závadám i vandalismu ropa nepřestává unikat.

Míru znečištění ropou v Ogonilandu Program OSN pro životní prostředí (UNEP) zjišťoval dva roky. Prozkoumal přitom přes 200 míst, 122 kilometrů ropovodů a přes 5000 lékařských zpráv.

V jedné vesnici prý hodnoty nebezpečného benzenu v pitné vodě 900krát překračovaly mezinárodní limity. Jinde prý nebyla ropa vyčištěna ani 40 let po úniku. Vzhledem k tomu, že Nigerijci se průměrně dožívají 50 let, není podle OSN od věci předpokládat, že nynější obyvatelé oblasti v prostředí silně znečištěném ropou žili celý život.

Na financování vědecké studie, která je podle UNEP dosud nejpodrobnější zprávou z nigerské delty, se na žádost Nigérie finančně podílela společnost Shell. Koncern na sebe podle agentury Reuters tento týden vzal zodpovědnost za dva úniky ropy z let 2008 a 2009. Většinu podobných nehod v deltě ale podle něj mají na svědomí zloději ropy a nelegální zpracovávání nafty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů