Sobota, 20. dubna 2024

Týden bohatý na environmentální havárie

Týden bohatý na environmentální havárie

V kovošrotu v ulici U Obecního lesa na okraji České Lípy ve čtvrtek odpoledne začala hořet velká hromada starých aut. Hasiči lidem kvůli silnému dýmu radili, aby zavřeli okna a nevětrali. Kolem 19:00 se požár podařilo lokalizovat. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. Dohašování podle ní potrvá do noci. Škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
Požár byl na tísňovou linku ohlášen krátce před 16:30. Plameny zachvátily hromadu autovraků o rozměrech zhruba 40 krát 40 krát 20 metrů. Na místo vyjelo šest jednotek s 12 cisternovými vozy a výškovou technikou.
"Šíření zplodin z plastových částí vozů už nehrozí," potvrdila v podvečer mluvčí. Dodala, že byl do České Lípy z Liberce povolán i speciální vůz, pomocí kterého bude možné určit, co všechno se do vzduchu při požáru dostalo.
Podle hasičů se požár asi rozšířil od jiskry, která zřejmě vznikla při manipulaci s autovraky. Vznítily se pak výpary z provozních kapalin, které ve starých autech byly. Příčinu zjišťuje i policie.


Od středečního večera až do čtvrtečního rána likvidovali hasiči požár lesního porostu nad zámkem v Náměšti na Hané na Olomoucku. Příčina požáru se vyšetřuje, škoda byla předběžně vyčíslena na 30.000 korun, sdělil dnes ČTK krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.
Požár byl na tísňové lince ohlášen ve středu ve 20:14. Zásah komplikoval nepřístupný terén nejen pro techniku, ale se strmými místy museli zápolit i hasiči. "Hasiči požár lokalizovali po dvou hodinách a poté postupně rozhrabávali a prolévali požářiště," uvedl Hošák. Oheň zasáhl nejen lesní porost, ale v hrabance se dostal až do hloubky deset centimetrů. Hořely i kořeny stromů.
Oheň hasily čtyři jednotky hasičů. Vodu museli hasiči kyvadlově dopravovat z vodního zdroje v Náměšti na Hané.
Podle starostky obce Marty Husičkové (ODS) je pozemek v majetku Lesů ČR, obecní majetek k újmě nepřišel.


Nákladní loď Rena plující pod liberijskou vlajkou ve středu najela na útes u pobřeží Nového Zélandu a začal z ní unikat topný olej. Skvrna se již rozšířila do vzdálenosti pěti kilometrů od lodi a hlášeny jsou první případy uhynulých ptáků. Informovala o tom dnes agentura AFP.
Plavidlo dlouhé 236 metrů má na palubě 1700 tun topného oleje a 2100 nákladních kontejnerů. Podle novozélandských záchranářů je zatím nesnadné určit rozsah poškození lodi i množství uniklého topného oleje.
Na místo míří pětadvacetičlenný tým, který se má pokusit unikání paliva zastavit.

Víkendový úhyn několika set pstruhů v říčce Hodonínce na Blanensku způsobila sloučenina ethylhexanol, která se neznámým způsobem dostala do kanalizace v Olešnici. Zjistilo se to laboratorním zkoumáním odebrané vody z říčky. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Pátrání po viníkovi ekologické havárie pokračuje. Škody se vyčíslují.
Ethylhexanol je chemická látka, která je schopna vytvářet pěnu. Používá se při výrobě nátěrových hmot, lepidel a také jako změkčovadlo při výrobě PVC. Lze ji využít v potravinářském průmyslu, zemědělství a strojírenství, uvedl mluvčí.
Pátráním po původci znečištění se zabývá policie a odbor životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích. Škodlivá látka se nejprve dostala do kanalizace v Olešnici. Následně kvůli ucpanému přepadu v ní pronikla až do Hodonínky.
Hasiči našli na březích 12 kilometrů dlouhého toku mrtvé pstruhy i raky. Hodonínka se vlévá do Svratky, kde se úhynům podařilo zabránit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů