Čtvrtek, 28. března 2024

Anadarko zaplatí BP za havárii 4 miliardy dolarů

Anadarko zaplatí BP za havárii 4 miliardy dolarů

Americká energetická společnost Anadarko Petroleum se dohodla s britským koncernem BP na mimosoudním vyrovnání nákladů na odstranění škod po loňské havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Anadarko svému partnerovi v projektu zaplatí čtyři miliardy dolarů (téměř 72 miliard korun), což je méně než polovina částky, kterou by firmě zřejmě nařídil zaplatit soud. Anadarko za to ale slibuje, že nebude pokračovat v žalobě, v níž viní BP z hrubého zanedbání povinností.

"Považujeme to za výhodné pro obě strany," řekl šéf BP Robert Dudley. "Jsem rád, že se do toho vložili a budou se podílet na krytí části nákladů," dodal. Smlouva o vyrovnání podle něj nepředstavuje žádný ústupek. Pro obě firmy je to naopak významný příspěvek k vyřešení případu. Zároveň prý zmizí nejistota, která se nad podniky vznáší v souvislosti s náklady na odstranění škod.

Management BP už dříve uvedl, že včetně pokut od amerických úřadů se celkové náklady na odstranění škod po znečištění oceánu ropou mohou vyšplhat na 42 miliard dolarů (přes 752 miliard korun). Proti pokutám už firma zaúčtovala náklady 3,5 miliardy dolarů a zhruba 500 milionů dolarů vyčlenila na granty určené na podporu výzkumu. Peníze od Anadarka tedy pokryjí pouze malou část nákladů.

Anadarko byla jedním z partnerů BP na projektu Macondo. Většinovým podílníkem však byl koncern BP, který si ropnou plošinu pronajal od americké firmy Transocean. Za celý projekt tak BP nesla i největší díl zodpovědnosti. Plošina Deepwater Horizon explodovala loni v dubnu a krátce nato se potopila. Havárie si vyžádala 11 obětí a do moře při ní vyteklo na 800 milionů litrů ropy. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, je největší v dějinách USA.

Dohoda nezahrnuje případnou pokutu, kterou by oběma firmám ještě mohla vyměřit americká vláda. Akcie BP na zprávu ale i tak zareagovaly růstem o téměř šest procent na 440 pencí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů