Čtvrtek, 25. dubna 2024

BP tvrdí, že Halliburton zničil důkazy o havárii

BP tvrdí, že Halliburton zničil důkazy o havárii

Britský ropný gigant BP v podání k soudu v New Orleans obvinil americkou společnost Halliburton ze záměrného zničení důkazů, které se týkají loňské havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Neštěstí si v dubnu 2010 vyžádalo jedenáct lidských životů. Navíc rozpoutalo rozsáhlou ekologickou katastrofu, během které do moře uniklo zhruba 4,9 milionu barelů ropy.

BP ve svém obvinění uvedla, že firma Halliburton, která poskytuje služby spojené s těžbou ropy, zničila výsledky testů, které poukazovaly na skutečnost, že na zpevnění vrtu použila nedostatečně kvalitní beton.

Zaměstnanec Halliburtonu Rickey Morgan, který po havárii prováděl testy betonu, během vyšetřování "pod přísahou vypověděl, že zničil výsledky testů, a to kvůli obavě, že by mohly být ve soudním sporu nesprávně vyloženy". Morgan navíc podle informací BP zjistil, že použitý beton nebyl stabilní.

"Do e-mailů jsem nechtěl napsat nic, co by se mohlo překroutit," vysvětlil Morgan podle britského listu Guardian. Zaměstnanec si nedělal žádné zápisky ani nepořídil žádnou jinou dokumentaci testů.

Podobně se údajně mělo postupovat i při druhém testu, který provedla jiná laboratoř Halliburtonu. I v tomto případě zaměstnanci laboratoře "zničili záznamy o testech, stejně jako i vzorky betonu" z vrtu.

Tím ale obvinění nekončí. BP tvrdí, že Halliburton navíc "při nejlepším ztratil" počítačové modely betonových produktů. BP již požádala soud, aby jeho technici počítače prověřili a pokusili se ztracený materiál najít.

Halliburton veškerá obvinění odmítl a označil je za nepravdivá. "Těšíme se na to, až budeme moci tvrzení BP u soudu vyvrátit," uvedla mluvčí Halliburtonu Beverly Stafford pro agenturu Bloomberg s tím, že ještě musí vyhodnotit detaily obvinění.

BP a Halliburton se v současné době vzájemně obviňují z toho, kdo má větší odpovědnost za havárii a následnou ekologickou katastrofu. Obě firmy čelí více než 350 soudním sporům od vlastníků nemovitostí v zálivu či místních podniků, jejichž podnikání ropná skvrna poškodila.

Prozatím největší škody platil právě koncern BP, který loni zaúčtoval speciální výdaje na úrovni 40,9 miliardy dolarů.

BP se ale domnívá, že náklady spojené s likvidací ekologické katastrofy mají nést všechny společnosti, které se do projektu zapojily. Mezi ně dále patří i Transocean, tedy majitel plošiny Deepwater Horizon, či dodavatelská firma Cameron International. Právě ta je odpovědná za pojistný ventil, který údajně při havárii selhal.

Více světla by do věci spojené s největší ropnou skvrnou v amerických dějinách mělo vnést soudní řízení, které začne v únoru roku 2012.

Očekává se, že bude trvat tři měsíce a vyjasní odpovědnost jednotlivých společností za havárii.


Bilance havárie

4,9 milionu

barelů ropy uniklo do moře během loňské havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu. Hlavním majitelem vrtu Macondo byl britský koncern BP, zatímco plošinu vlastnila firma Transocean. Na projektu se jako dodavatelé podílely i Halliburton a Cameron.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů