Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Bratislavě uniklo do Dunaje přes 13.000 litrů nafty

V Bratislavě uniklo do Dunaje přes 13.000 litrů nafty

V bratislavském lodním přístavu dnes při přečerpávání nafty do tankeru uniklo 13.600 litrů suroviny. Informoval o tom ministr životního prostředí Peter Žiga. Vodu tak podle něj znečistilo mnohem méně nafty než původně odhadovali hasiči. Hlavní část uniknuté ropné látky se podařilo zachytit v přístavu, do hlavního toku Dunaje se dostalo jen její malé množství. Jde o největší nehodu svého druhu na Slovensku za poslední léta.

"V rámci monitoringu nebylo zjištěno nějaké nadměrné množství úniku ropných látek do Dunaje," řekl Žiga. Dodal, že práce na odstranění nafty z vody potrvají tři až čtyři dny.

Několik desítek hasičů umístilo v různých částech řeky norné stěny, aby zabránili znečištění Dunaje. Státní plavební správa zase uzavřela část přístavu, lodní doprava ale podle dostupných informací zastavena nebyla. Případ začala vyšetřovat policie, za znečištění vody hrozí viníkovi v případě odhalení až pětileté vězení.

"Příčinou byl pravděpodobně lidský faktor - porušení provozních předpisů při plnění tankeru," doplnil mluvčí inspekce životního prostředí Michal Štefánek. Inspekce může viníka potrestat pokutou až 168.000 eur (4,3 milionu korun).

Policejní mluvčí František Peczár uvedl, že podle předběžných informací se při přečerpávání suroviny do lodě v noci na dnešek poškodila hadice. Portál čas.sk ale napsal, že příčinou úniku byla zřejmě neopatrná manipulace lodníka. Ten prý neotevřel jednu z nádrží a nedohlížel na průběh plnění lodě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů