Čtvrtek, 28. března 2024

Z kombajnu na Plzeňsku vytekla nafta a olej do potoka

Z kombajnu na Plzeňsku vytekla nafta a olej do potoka

Z kombajnu na Plzeňsku vytekly v neděli večer do potoka desítky litrů nafty a oleje. Úhyn ryb nebyl hlášený. Hasiči instalovali sorbční stěny, zbytek dnes odstraní odborná firma, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Blanka Rauscherová.

"Šlo o 130 litrů nafty a zatím nezjištěné množství oleje. Zřejmě při sklizni obilí unikly do Zlatého potoka," dodala. Událost se přihodila ve 20:30 v osadě Hůrky, které jsou částí obce Zahrádka.

Na místě zasahovala jednotka hasičů, která informovala odbor životního prostředí a Českou inspekci životního prostředí. "Co se nestačilo zachytit, bude dnes řešit přivolaná odborná firma," uvedla mluvčí hasičů.

Podle šéfa odboru životního prostředí z města Nýřan Petra Hauera se nebezpečné látky do Zlatého potoka nedostaly, ale jen do příležitostného přítoku, který je nyní téměř vyschlý a žádné ryby tam nejsou. Hasiči posypali místa sorbentem a odborná firma dnes odstraní zbytky látek z vody i z okolní půdy. Nejprve se ale musí z místa odtáhnout kombajn. "Tomu prasklo hydraulické ovládání, takže nacouval do lesa. Pokud nezačne pršet, není nic ohrožené," dodal Hauer.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů