Pátek, 29. března 2024

Synthesia vyprazdňuje zásobníky s nitračními plyny

Synthesia vyprazdňuje zásobníky s nitračními plyny

Chemička Synthesia vypustila dva ze čtyř zásobníků s nitračními plyny, které slouží pro výrobu vojenské nitrocelulózy, což je výbušná látka. Během odpoledne a čtvrtečního dopoledne vypustí další dva. Firma přijala opatření po úterní provozní nehodě, kdy se po výbuchu víka od zásobníku dostaly škodlivé nitrační plyny do ovzduší. ČTK o tom informoval generální ředitel chemičky Daniel Kurucz. Škoda na majetku firmy ani škoda způsobená přerušením výroby zatím není odhadnutá. Příčinou nehody byly podle všeho vysoké teploty posledních dní.

"Jedeme podle plánů, zásobníky 3 a 5, které jsou součástí události, jsou zcela prázdné. Vyprazdňovat se budou ještě dva a to z preventivních důvodů," uvedl Kurucz. Zásobníků je v chemičce celkem deset, čtyři slouží k výrobě vojenské nitrocelulózy a byly vypuštěny, dalších šest potom k výrobě takzvané průmyslové nitrocelulózy. Ty se vypouštět nebudou, protože plyny, které jsou tam uskladněné, jsou stabilní a nehrozí výbuchem. Zbytky nitračních směsí ve vypuštěných zásobnících firma podrobí analýze.

Výroba vojenské nitrocelulózy je pozastavena. Pokud veškerá technická a technologická opatření půjdou podle harmonogramu, výroba by měla být obnovena do několika dnů.

Oblak nitračních plynů unikl ze Synthesie v úterý po poledni, poté se dostal nad Pardubice a Rosice. Plyny dráždí dýchací ústrojí, a tak město prostřednictvím rozhlasu lidem doporučilo, aby zavřeli okna a nevycházeli. Oblak se v odpoledních hodinách ve vysokých výškách rozplynul. Nikdo nebyl zraněn. Pravděpodobnou příčinou nehody jsou vysoké teploty, které zavinily takzvaný fyzikální výbuch, tedy výbuch bez požáru.

"Náš způsob skladování plynů je standardní, přesto budeme hledat jiný tak, aby k podobným haváriím nedocházelo. Lidem, kteří pracují v pozastavené výrobě nitrocelulózy, jsme našli jinou práci v rámci Synthesie," uvedl Kurucz.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly i předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.

Zuzuna Doušová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů