Čtvrtek, 28. března 2024

Výroba vojenské nitrocelulózy v Synthesii začne nejdřív po neděli

Výroba vojenské nitrocelulózy v Synthesii začne nejdřív po neděli

Výroba vojenské nitrocelulózy v pardubické Synthesii začne nejdříve příští týden. Chemička ji zastavila po úterní provozní nehodě, kdy do ovzduší unikl oblak škodlivých nitrózních plynů. Synthesia už vypustila všechny čtyři zásobníky, které pro výrobu vojenské nitrocelulózy, což je výbušná látka, využívá. ČTK o tom dnes informovala mluvčí a personální ředitelka firmy Jaroslava Doležalová.

"Zbytky ze zásobníků se podle standardních postupů v takových případech odeslaly na analýzu. Přesná příčina nehody zatím není známá, vyčíslená není ani škoda. Zatím nejsme schopní říct, kdy se výroba vojenské nitrocelulózy opět rozběhne, nejdříve to ale bude v příštím týdnu," uvedla Doležalová.

Oblak nitračních plynů unikl ze Synthesie v úterý po poledni, poté se dostal nad Pardubice a Rosice. Plyny dráždí dýchací ústrojí, a tak město prostřednictvím rozhlasu lidem doporučilo, aby zavřeli okna a nevycházeli. Oblak se v odpoledních hodinách ve vysokých výškách rozplynul. Nikdo nebyl zraněn. Pravděpodobnou příčinou nehody jsou vysoké teploty, které zavinily takzvaný fyzikální výbuch, tedy výbuch bez požáru.

"Náš způsob skladování plynů je standardní, přesto budeme hledat jiný tak, aby k podobným haváriím nedocházelo. Lidem, kteří pracují v pozastavené výrobě nitrocelulózy, jsme našli jinou práci v rámci Synthesie," uvedl generální ředitel Synthesie Daniel Kurucz.

Oxidy dusíku ze Synthesie unikly i předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce severozápadním směrem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů