Sobota, 20. dubna 2024

Hasiči zlikvidovali za šest let 17 požárů skládek pneumatik

Hasiči zlikvidovali za šest let 17 požárů skládek pneumatik

Hasiči v letech 2006 až 2011 zlikvidovali v Česku 17 požárů skladů a skládek pneumatik. Jejich hašení je podle nich přitom velmi náročné, trvá několik dní a vyžaduje velké množství hasicích látek a dostatek požárních jednotek. Zbytky po uhašení ohně je navíc nutné ekologicky zničit, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Ivana Svitáková.

Jan Pecl z generálního ředitelství hasičů k tomu uvedl, že pneumatiky uskladněné v silných vrstvách na velké ploše prohořívají až do spodních vrstev, kam se ale jen stěží dostávají hasicí látky. Podle něj proto bývá při těchto požárech nasazena i těžká technika, která hasičům pomáhá s bouráním naskládaných pneumatik a dohašováním zjištěných ohnisek.

Při požárech pneumatik navíc vznikají toxické zplodiny, z nichž některé se uvolňují do ovzduší a jiné společně s vodou a pěnou stékají po povrchu. "Hrozí tak kontaminace půdního podloží a vodních zdrojů, což celý zásah významně komplikuje. Po uhašení požáru je také třeba řešit ekologickou likvidaci takto vzniklého odpadu," dodal Pecl.

Například loňský požár pneumatik v Kadani - Tušimice hasiči likvidovali šest dnů. Stejně dlouho je zaměstnával i úmyslně založený požár skladu pneumatik v Uherském Brodě v létě 2007, na místě tehdy bylo 26 požárních jednotek.

Uhašení požáru skládky pneumatik ve Vřesové na Karlovarsku v roce 2009 hasičům trvalo pět dnů. Stejně jako Uherském Brodě byl oheň založen úmyslně, uvedla mluvčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů