Středa, 24. dubna 2024

Írán prý plánuje ekologickou havárii v Hormuzském průlivu?

Írán prý plánuje ekologickou havárii v Hormuzském průlivu?

Velitel íránských republikánských gard vypracoval plán na zablokování vývozu ropy z Perského zálivu. Spočívá ve vyvolání ekologické katastrofy, odstranitelné jedině ve spolupráci s Íránem. Napsal to ve svém novém čísle německý týdeník Der Spiegel.

Generálmajor Mohammad Alí Džafarí v plánu s krycím názvem Kalná voda počítá s vmanévrováním ropného tankeru do skalisek v Hormuzském průlivu, jímž proudí významná část ropného exportu. "Cílem je zablokovat dočasně vývoz znečištěním vodní trasy, potrestat přilehlé arabské státy nepřátelské vůči Íránu, přinutit Západ zúčastnit se rozsáhlé záchranné operace na vyčištění moře a možná ho tak přimět zrušit sankce proti Teheránu," píše týdeník.

Vyčištění průlivu přitom nebude možné provést bez technické pomoci íránských úřadů, což si vynutí nejméně dočasné zrušení protiíránského embarga. Z celé akce mohou navíc finančně vytěžit íránské firmy, z nichž některé jsou ve vlastnictví republikánských gard.

Der Spiegel svůj článek neopřel o žádný zdroj, ale tvrdí, že západní rozvědky se už plánem zabývají.

Íránská ekonomika začíná naplno pociťovat dopad západních sankcí, k nimž dnes Evropská unie přidala další. Embargo je reakcí světa na neúspěch rozhovorů o íránském jaderném programu. Izrael Íránu hrozí útokem na jeho jaderná zařízení, Teherán se dal už v minulosti slyšet, že v tom případě zablokuje Hormuzský průliv pro ropný vývoz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů