Pátek, 29. března 2024

Nové Vráto trápí hlučný Kovošrot

Nové Vráto trápí hlučný Kovošrot
Platíme stejné daně jako ostatní, ale českobudějovická radnice se o nás vůbec nestará, tvrdí lidé z občanského sdružení Nové Vráto.

České Budějovice Obyvatelům českobudějovické průmyslové čtvrti Nové Vráto nejvíc ztrpčuje život hlučný a prašný provoz Kovošrotu, který sídlí mezi obytnými domy. A přestože na říjnové schůzce na magistrátu ředitel Kovošrotu místním lidem slíbil, že do dvou let zlepší soužití lidí se svým provozem, Vrátští tomu nevěří a usilují o vystěhování tohoto provozu od svých domovů. \"O nekompromisním vystěhování Kovošrotu rozhodl už bývalý krajský národní výbor. A šéfové zprivatizované společnosti sami před třemi lety informovali bývalého náměstka primátora Vladimíra Kostku, že stavba všech protihlukových opatření je velmi drahá, a pokud město najde pro Kovošrot vhodnější místo, vystěhují se tam,\"uvedl Jaroslav Janda z občanského sdružení.

Nezdravé prostředí Obyvatelé Nového Vráta považují za výsměch územní plán města, v němž zastupitelé proklamují, že chtějí rozvíjet město s čistým ovzduším, zdravé v krajinné zeleni, blízké přírodě i rybníkům a budou chránit a zkvalitňovat životní prostředí obyvatel města. \"Po celou dobu existence Kovošrotu si na radnici stěžujeme na hlučnost, znečišťování ovzduší po pálení zbytků z vykupovaného šrotu a velkou prašnost na příjezdové cestě, která vede kolem mateřské a základní školy. Představitelé města však nikdy naše námitky neřešili a zametali je pod koberec. Bohužel situace na radnici se nezměnila a radní neudělali pro ozdravení situace ve Vrátu vůbec nic,\"posteskl si Milan Šimerda ze sdružení Nové Vráto. Podle náměstkyně primátora Ivany Popelové však město nemůže zasáhnout tak radikálně, jak by si obyvatelé přáli. \"Kovošrot stojí na vlastním pozemku a nemůžeme mu přikázat, aby ho opustil. Bohužel provozovna vznikla mezi obytnými domy v době, kdy lidé nemohli její výstavbu ovlivnit. Je možné, že jednou bude mít město hromadu peněz a bude moci Vráto ozdravit tak, že zaplatí firmám za vystěhování, ale dnes na to prostě nemáme,\"řekla.

Protihluková opatření Jediné, co nyní mohou radní lidem z Vráta nabídnout, je to, že budou tlačit na Kovošrot, aby splnil závazné termíny na ozdravění svého provozu. \"Spor s Kovošrotem se vleče nepříjemně dlouho a místní lidé jsou rozzlobení. Na druhou stranu dovedu pochopit, že původní termíny protihlukových úprav oddálila zdlouhavá likvidace staré ekologické zátěže po bývalém státním podniku,\"podotkla Popelová. Kovošrot se zavázal k tomu, že do konce roku 2005 přemístí největší zdroje hluku, včetně toho, že zkrátí jeřábovou dráhu skoro o padesát metrů směrem od rodinných domků. Zároveň s tím nechá postavit na hranici svých pozemků s domky protihlukové stěny a o rok později dokončí výsadbu zeleně okolo těchto zábran a posune vjezd do závodu. \"Protože děláme sanaci pozemků ve vrátském areálu za státní peníze, nemůžeme postupovat rychleji. Ačkoli jsme se snažili pro výkopové stavební práce využít i příznivé počasí v prosinci, v zimních měsících se dělat nedají. Počítáme však s tím, že všechny naplánované termíny pro výstavbu protihlukových opatření stihneme,\"řekl obchodně provozní ředitel Kovošrotu Miroslav Bartoš.
LUDMILA MLSOVÁ
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů