Čtvrtek, 28. března 2024

Ledvice ochrání od hluku stěna

Ledvice ochrání od hluku stěna
Obec Ledvice na Bílinsku dostane od Severočeských dolů, a. s., Chomutov protihlukovou stěnu.
Hluk z Úpravny uhlí Ledvice, patřící pod Doly Bílina, totiž hodně obtěžuje občany obce. Do konce letošního roku by měl být menší. Protihluková stěna má být vysoká místy až čtyři metry a má oddělit obec od důlních provozů. Podle předpokladů bude stát 3,5 miliónu korun.
Protihlukové stěny budou ze speciálních dřevěných panelů, zasazených do betonových sloupků. Výška hlavní stěny bude přes čtyři metry a vytvoří ji dvě části. Výstavba začne ihned po skončení výběrového řízení.
Není to jediné ekologické opatření, které Doly Bílina v této oblasti dělají. Velkou investiční akcí byla kupříkladu v loňském roce výstavba velkého parkoviště pro nákladní automobily čekající na nakládku uhlí, která stála 30 miliónů korun.
"Objektivně vzato má obec Ledvice smůlu. Když v 50. letech minulého století projektanti projektovali ledvickou elektrárnu a velkolom, pozapomněli na to, že v bezprostřední blízkosti jsou obytná sídla, která bude obtěžovat hluk a prach z průmyslové činnosti. Je sice pravda, že za půl století, až tu nebude těžba uhlí a elektrárna, bude mít zdejší rekultivovaná krajina podobu lesoparku s velikým jezerem, ale lidé tu žijí dnes a chtějí mít klid. Proto Severočeské doly, a. s., konkrétně Doly Bílina, investují do ekologie a snaží se život v okolních obcích zlepšit," uvedla Naďa Čermáková z oddělení investic Dolů Bílina.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů