Pátek, 29. března 2024

Klaus vetoval zákon o hluku

Klaus vetoval zákon o hluku

Prezident Václav Klaus dnes vrátil sněmovně zákon o hluku, do něhož levicoví poslanci přes nesouhlas Senátu přidali zákaz převodu nemocnic ve správě krajů na obchodní společnosti. "Vracím zákon především ze dvou důvodů. Prvním je jeho vlastní obsah, druhým je skutečnost, že do něj byla účelově a neorganicky připojena část, která s ním nijak nesouvisí," uvádí se v tiskové zprávě Kanceláře prezidenta republiky.


Podle Klause takto koncipovaný zákon "jen dále prohlubuje neuspokojivý stav naší legislativy a jeho účinnost by znamenala další krok k zaplevelení našeho právního řádu směrem, který naše veřejnost i poslanci sami často právem kritizují."


Klausovi se ale nelíbí ani základ zákona ošetřující problematiku hluku. Zákon reagující na legislativu EU podle něj "nebojuje proti hluku, ale má ambice zařadit hluk mezi společností řízené jevy".


Otázka převodu nemocnic ve správě krajů na obchodní organizace se stala hlavním tématem kampaně, která předcházela podzimním volbám do krajských zastupitelstev. Zákaz převodu prosadili ve sněmovně sociální demokraté v čele s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou. Hejtmani a ODS považují takové omezení za protiústavní, již dříve nejsilnější opoziční strana uvedla, že zváží stížnost k Ústavnímu soudu.

Zdroj:Právní rádce
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů