Čtvrtek, 28. března 2024

České firmy se mohou připojit k boji EU proti hluku na pracovišti

České firmy se mohou připojit k boji EU proti hluku na pracovišti

Hluk patří k nejrozšířenějším škodlivinám pracovního i životního prostředí a hluchota je podle evropských odborníků nejrozšířenější nemocí z povolání.

České firmy se od pondělí mohou hlásit do evropského programu s projektem, který bude zaměřený na ochranu zdraví před jeho nepříznivými účinky. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Odborník na poruchy sluchu ze Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát ČTK řekl, že nadměrný hluk poškozuje nejen sluch, ale může negativně ovlivňovat i psychiku člověka. Každý člověk vnímá hluk jinak. Důležité jsou dědičné dispozice. Hluk nad 85 decibelů může trvale poškodit sluch, ale hranici pro vznik psychických změn nelze stanovit, protože je velmi individuální. Například Seveřané snášejí hluk hůře než Italové, muži snesou větší hluk než ženy. Důležitá je i dědičná dispozice.

Negativní účinky pobytu v hlučném prostředí se podle Holcáta obvykle projeví až za deset či 20 let. Většinou dochází ke středně těžkým až těžkým poruchám sluchu, zpravidla jde o poruchy týkající se vnímání vysokých tónin. Obě uši bývají postiženy stejně, ale někdy může být poškozeno jedno ucho, když například trvale přichází hluk z jedné strany.

Nadměrný hluk nejčastěji vzniká při průmyslové výrobě nebo v hornictví. Problémy však mohu vznikat i v kanceláři, kde hluk vede spíše k psychickým poruchám.

Potíže se sluchem má podle přednosty kliniky ORL Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Aleše Hahna ve vyspělých zemích každý desátý člověk. Sluchové vady trápí v Česku půl milionu lidí, závažné vady a hluchota 80.000. Ve věku nad 65 let špatně slyší každý čtvrtý člověk. Na zhoršení či ztrátu sluchu se neumírá, ale pro postižené i jejich okolí představuje vážný problém v komunikaci.

Přihlášky do programu Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci je možné získat na inspektorátech bezpečnosti práce a na internetové stránce http://osha.mpsv.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů