Pátek, 19. dubna 2024

Cena za hluk stíhaček? Miliony

Cena za hluk stíhaček? Miliony

Starostové chtějí po armádě peníze na výstavbu protihlukových opatření. Ta jejich požadavky odmítá. Celkové náklady na úplné odhlučnění by se totiž vyšplhaly na stamiliony, tvrdí odhady.

Nejzávažnější situace je v okolí letecké základny v Čáslavi. Týká se například obcí Nové Dvory, Chotusice a také samotné Čáslavi. "Armáda coby provozovatel vojenského letiště porušuje zákon o ochraně veřejného pořádku, překračuje totiž povolené hlukové limity," říká starosta Chotusic Petr Kuna. Podle něj si občané obce už dlouho stěžují na hluk z blízkého letiště.

Obec Chotusice, která bezprostředně sousedí s vojenskou leteckou základnou, si nechala změřit hlukovou zátěž.

Výsledky překročily povolené limity. "Hluk je skutečně neúnosný. My jsme také žádali o protihluková opatření, armáda je však zamítla," potvrzuje neúnosnou situaci starosta sousední obce Nové Dvory Jiří Žíla. Obcím se nepodařilo donutit armádu k řešení situace.

V devadesátých letech přitom existoval systém dotací na protihluková opatření.

Parlament tehdy vyčlenil asi dvacet milionů korun. "Tento systém jsme ale zrušili," říká mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. "Při zpětné kontrole jsme zjistili, že přidělené prostředky obce použily k jinému účelu," dodal. Za přidělené peníze si totiž vybudovaly obecní kanalizaci, chodníky či hřbitovní zeď.

Starostové se však brání. "Peníze jsme museli použít do dvou měsíců. Za tu dobu neuděláte ani hlukovou studii," říká Kuna, podle kterého ministerstvo změnu účelu použití dotací schválilo. "O tom nic nevím," říká Čírtek. Trvá na tom, že část prostředků byla zneužita.

Mluvčí čáslavské základny Michal Prejzek upozorňuje, že v souvislosti s výměnou letadel MIG 21 za JAS 39 Grippen je nejprve potřeba udělat novou hlukovou studii. "Do té doby žádné stížnosti, ani žádosti o dotace na protihluková opatření řešit nebudeme," říká Prejzek. Podle něj se nová studie bude zpracovávat letos na podzim.

Starosta Chotusic tvrdí, že v roce 1998 ministerstvo obrany zpracovalo studii, která měla vyčíslit celkové náklady na odhlučnění všech postižených objektů. Náklady se podle Kuny vyšplhaly na 200 milionů korun.

Petra Horčicová

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů