Čtvrtek, 28. března 2024

Roxy ruší své noční taneční party kvůli nadměrnému hluku

Roxy ruší své noční taneční party kvůli nadměrnému hluku
PRAHA - Provozovatel klubu Roxy v Praze 1, Linhartova nadace, zrušil od prvního květnového dne noční taneční party. Noční akce byly příčinou sváru mezi nadací a radnicí Prahy 1 kvůli nadměrnému hluku; klub již v minulosti z tohoto důvodu dostal několik pokut. Případné pokračování tanečních party by znamenalo okamžitou výpověď a ukončení veškerých aktivit nadace v objektu, sdělil Viktor Molhanec z nadace.

Jan Mayer ze správní rady nadace dnes novinářům řekl, že ruší "nejkontroverznější" část dramaturgie klubu. Hluk z tanečních akcí, při nichž zněla reprodukovaná hudba, byl totiž častým důvodem stížností obyvatel žijících v okolní klubu. Omezení programu však podle Mayera nepostihne živé koncerty kapel, které již nyní končí před 22:00.

Místostarostka Prahy 1 Jana Příhodová řekla, že zákaz hudebních akcí je součástí kolaudačního rozhodnutí již z roku 1997; od té doby také klub dostává od radnice průběžně kvůli vyššímu hluku pokuty. Prostor totiž nesplňoval už tehdy hlukové parametry pro pořádání akcí po desáté hodině večerní. "Po 22:00 mohou dělat, co chtějí, pokud s tím nebude spojena žádná hudba," uvedla místostarostka.

Součástí objektu patřícího pražské židovské obci je nejen hudební klub, ale také galerie, divadlo a internetová kavárna NoD. Klub Roxy, který v objektu existuje 13 let, nyní hledá možnost, jak vzniklý časový prostor využít. Podle zástupců nadace se otvírá experimentálním projektům. "V programu Roxy by si tak své místo měly najít kromě koncertů také projekce filmů, divadelní a taneční představení, projekty nových médií, módní přehlídky a další", uvedl Mayer.

Hudební kluby jsou často terčem stížností obyvatel žijících v okolí. Stížnosti se dříve nevyhnuly ani bývalému Jazz Clubu Železná v Železné ulici či klubu v Michalské ulici, oba na území Prahy 1. Asi nejznámější kauzou byly spory o hluk a existenci hudebního klubu Bunkr v Lodecké ulici v Praze 1, který existoval do roku 1997. Klub skončil rozhodnutím soudu, podle kterého neměl platnou nájemní smlouvu.

Potíže se však nevyhýbají ani jiným akcím. Loni v září například dostal kvůli nadměrnému hluku dvě pokuty v celkové výši 20.000 korun provozovatel velkoplošné obrazovky na Staroměstském náměstí, na níž v první polovině roku promítal zápasy hokejového mistrovství světa a evropského šampionátu v kopané.

Zdroj: České noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů