Úterý, 16. dubna 2024

Hluk na cestách bude už čoskoro minulosťou

Hluk na cestách bude už čoskoro minulosťou
Ak patríte k nadšeným vodičom a máte radi športovú jazdu určite vás poteší nasledujúca novinka z oblasti automobilového priemyslu. Americká automobilka Buick predstavila nový model auta, v ktorom úplne minimalizovala vonkajší hluk. Výrobca dokonca zamedzil prenikaniu ultrafialových lúčov a kvalitnejšie tak chráni vodičom pokožku a interiér vozidla. Tiché autá tak poskytnú zákazníkom maximálny pôžitok z jazdy.

Doprava je hlavným zdrojom hluku. Jediné auto produkuje pri jazde 80 decibelov. Hrboľaté cesty, húkanie klaksónov, hlasné stroje – to sú každodenné ruchy, ktoré nás obťažujú nielen na cestách. Väčšina z nás sa preto snaží okolitý hluk optimalizovať. Čo by ste povedali, keby túto úlohu za vás prevzal váš automobil?

Don Chaiken z Mechanics Magazine: "Momentálne je veľká tendencia vyrábať tichšie autá, pretože priemerný spotrebiteľ považuje tichý a pokojný interiér za ukazovateľ kvality. Technológie v novom aute zahŕňajú okrem iných tlmenie hluku motora. To zabezpečujú penové materiály, ktoré sú nainštalované do oceľovej kostry dopravného prostriedku pri jeho výrobe. Niektoré autá majú preto hrubšie postranné sklá."

V novom modely Buick Lacrosse je postranné sklo vrstvené. Dve tabule skla so špeciálnou vrstvou uprostred nielen redukujú hluk, ale dokonca blokujú vstup ultrafialovým lúčom a ochraňujú tak pokožku a interiérové časti dopravného prostriedku.

A čo nepríjemný pískot a chrapot? Ako sa výrobcovia áut zbavili týchto ruchov? Odpoveď nájdeme v špeciálnej komore, ktorá je určená na výskum hlukov.

Dan Nolley zo spoločnosti Buick: "Význam tejto komory je v tom, že si vytvorí duplikát akéhokoľvek profilu cesty, ktorý potrebujeme. My potom jazdíme po danom profile znova a znova, až kým neprídeme na zdroj jeho ruchov. Hlukový inžinier používa pri práci vlastné uši, veľmi často hlukomer a niekedy dokonca špeciálny zosilňovací prístroj. S jeho pomocou nájde pískot a rachot vo vnútri auta, lokalizuje ich a upraví."

Don Chaiken: „Výrobcovia venujú veľa pozornosti dezénu pneumatík. Odtiaľ pochádza množstvo hluku, ktorý sa dostane do vnútra auta pri zvyšovaní rýchlosti jazdy. A tak automobilky musia úzko spolupracovať s výrobcami pneumatík pri dizajnovaní ich povrchu. Dezén pneumatík je veľmi podstatný na dosiahnutie optimálneho výkonu automobilu v akýchkoľvek podmienkach rovnako aj na obmedzenie hluku pneumatiky pri jazdení."

Každý štvrtý Európan a každý druhý obyvateľ mesta sa sťažuje na hluk. Počas dňa je polovica obyvateľov vystavená hluku na úrovni 55 decibelov. Až 80 percent hluku v mestách vytvárajú automobily. Riešenie tohto problému možno poskytne nový tichý model automobilky Buick.

Autor: Nora Krchňáková
www.buick.com
Automobilka Buick
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů