Čtvrtek, 28. března 2024

Bez zákona o hluku hrozí Česku, že přijde o část evropských peněz

Bez zákona o hluku hrozí Česku, že přijde o část evropských peněz

PRAHA -- I bez zákona o hluku, který vetoval prezident Václav Klaus, připravuje ministerstvo zdravotnictví mapování hluku ve velkých aglomeracích, v okolí silnic, železnic a letišť. Ve spolupráci s ministerstvem dopravy chystá výběrová řízení na zhotovení hlukových map. Bez nich Česku hrozí, že si nebude moct sáhnout na peníze z evropských fondů, které unie bude v letech 2007 až 2008 rozdělovat na projekty snižování hlukové zátěže, řekl ČTK hlavní hygienik Michael Vít.

První verzi zákona, který má koncepční charakter a vychází z evropské směrnice, vetoval prezident 9. února. Mimo jiné se mu nelíbilo, že k předpisu byl přidán návrh zákazu privatizace nemocnic. O dva týdny později poslanci nedokázali prezidentovo veto přehlasovat. Vít je přesvědčen, že bez kontroverzního přívažku by zákon byl schválen.

Nový návrh předpisu předloží ministerstvo vládě zhruba za měsíc. Kromě rizika, že bude stát bez předpisu ochuzen o možnost čerpat peníze ze společných evropských fondů, tíží hlavního hygienika i nedostatek personálu. Až po schválení zákona totiž bude moct navýšit počet zaměstnanců, kteří mu nyní na správu hlukové agendy chybí.

Hlukové mapy mají komplexně vyhodnotit zátěž nejrizikovějších míst, podle nich budou později stanoveny lokality, které potřebují nejvíc ulehčit, například výstavbou protihlukových zábran. Ministerstvo dopravy má už nyní k dispozici hlukové mapy silnic první třídy, pravidelně je sledován hluk také v třech desítkách největších českých a moravských měst.

První hlukovou vyhlášku vydalo tehdejší Československo v roce 1977, od té doby hygienici sledují hladinu hluku technikou a metodami odpovídajícími mezinárodním standardům. Nezávisle na dosud nepřijatém zákonu také v zemi platí hlukové limity.

Soňa Remešová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů