Pátek, 29. března 2024

Obyvatele trápí hluk od dálnice

Obyvatele trápí hluk od dálnice

Žďárek - Obyvatele Žďárku trápí hluk vozidel z přilehlé dálnice, která lemuje část obce. Jasně to vyplynulo z nedávného průzkumu veřejného mínění. Nejvíc žádostí místních směřovalo právě k odhlučnění obce od dálnice, i proto vnímají žďárečtí zastupitelé nadměrný hluk jako jeden z nejpalčivějších problémů.

V době, kdy se tu dálnice budovala, vznikla dlouhá protihluková stěna k odhlučnění druhého "břehu". Zábrana tak teď nemalé procento hluku odráží směrem na Žďárek.

"Pochopitelně jsme žádali Ředitelství silnic a dálnic o pomoc, načež sem přijeli změřit míru hluku. Norma je ale bohužel postavena tak, že naměřené decibely nepřekročily danou mez," řekla starostka Žďárku Iva Havlíková. Výsledky měření tedy nikoho nezavazují k řešení situace, proto se zatím Žďárečtí s nadměrným hlukem potýkají dál.

"V každém případě je to ale pro nás problém, který chceme řešit. Požádali jsme o komplexní pozemkovou úpravu a doufáme, že v rámci ní budou kolem dálnice vymezeny pozemky určené k osázení. Les by byl ideální protihlukovou zábranou," sdělila starostka.

Hluk od aut svištících po dálnici by sice nevymizel, protože bývá slyšet i v kilometry vzdálených Jenišovicích, situace by se ale výrazně zlepšila. "Projíždějící vozidla budou stejně slyšet, ale ne tolik, a především by šlo o psychologickou výhodu - auta by nebyla vidět," vysvětlila Iva Havlíková.

Pozemky, které by obec ráda zasázela, patří obci i soukromým majitelům. Podle starostky by ale jejich získání pro zasázení neměl být problém. "Teď sázíme na komplexní pozemkovou úpravu, která by tento problém měla vyřešit. Na samotné osázení dřevinami by ale obec neměla potřebné finance, proto se snažíme získat peníze z jiných zdrojů," uzavřela Iva Havlíková.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů