Čtvrtek, 28. března 2024

Příspěvek k diskusi o úředním potírání hluku na venkově

Příspěvek k diskusi o úředním potírání hluku na venkově

Lidé v malé východočeské obci v noci nemohli spát kvůli příšernému hluku. Kde zůstali policejní těžkooděnci? Doma, snad proto, že se hrál střední proud.

V Nových Hradech u Skutče mnozí lidé v noci nespali. Ačkoliv obec leží v chráněné krajinné oblasti, v noci ze soboty na neděli (z 13. na 14. srpna) se okenní tabulky na domech třásly nesnesitelným hlukem. Příčina? Hudební produkce pod širým nebem.

Je to zvláštní pocit, když se obracíte v posteli, v břiše, hrudi a hlavě vám duní disharmonické basové tóny, údery bubnu, ječení kytary a nesrozumitelný zpěv, přičemž zdroje hudebního hluku jako by přednášely každý jinou hudební skladbu.

Chcete spát, ale nemůžete, žaludek se vám chvěje, ušní bubínky duní a mozek se trápí skutečností, že se nemůžete bránit. Upínáte se k myšlence, že to v deset hodin večer skončí. Ale hodiny oznámí deset, a ono to nekončí. Čekáte do jedenácti, ale ono to neskončí ani v jedenáct.

Říkáte si, že se to snad časem změní, až budete bydlet na venkově delší dobu. Až budete z poloviny hluší jako lidé, jimž jezdí kamiony dva metry od lůžka. Hluší jako lidé, kterým už nevadí, že každou sobotu křižují obec kolony aut troubících jako při generální stávce, neboť v zámku se konají svatby jak na běžícím pásu.

Možná vás už nebude obtěžovat ani každodenní hlášení obecního úřadu, jež se představuje krycím názvem jako hlášení místního rozhlasu. Otravné reklamní hlásání ve stylu někdejších komunistických apelů. Dříve tlampače vyzývaly k účasti na brigádách, dnes bombardují informacemi, že do obce přijel pojízdný prodavač toaletního papíru, zemědělec prodávající brambory nebo firma prodávající zabité slepice.

Asi za to úředníci něco mají, že tak ochotně dělají pojízdným obchodníkům reklamu, říkáte si. Proč ale obtěžují lidi, které to nezajímá a kteří se nemohou bránit. Od billboardu lze odvrátit zrak, novinovou reklamu lze pominout, televizi přepnout či vypnout, ale hlásání obecního úřadu se ubránit nelze. Takové hlásání představuje bezpříkladné informační násilí, před nímž by měl chránit zákon.

Ano, být hluchý, to by bylo řešení. Ale zatím hluší nejste, neboť v Nových Hradech žijete pouhé dva roky, ostatní obyvatelstvo je na tom líp. A pak hodiny přeskočí přes půlnoc. Zvenku na vás stále doráží hudební hluk a vy marně strkáte hlavu pod polštář.

Vstanete, jdete k telefonu a vytočíte číslo 158.

„Policie Chrudim,“ ozve se ze sluchátka.

„Prosím vás, volám z Nových Hradů, tady se koná nějaká zábava pod širým nebem, je tu hroznej kravál a už je po půlnoci, moc nás ten hluk obtěžuje, nemůžeme spát, mohli byste nám nějak pomoci?“

Laskavý policejní úředník vám vysvětlí, že zábavy povoluje obecní úřad a že policie nemůže zasahovat.

„No jo, obecní úřad, ale už je po půlnoci, do kolika hodin může ten kravál trvat? Nezlobte se, ale na Tachovsku jste kvůli CzechTeku přijeli v těžké zbroji a dělali pořádek uprostřed luk a polí, akce byla také povolena a tady jsme v chráněné krajinné oblasti, je po půlnoci, decibely otřásají vesnicí a vy radíte, abychom si šli v pondělí stěžovat na obecní úřad!“

Nakonec policejní úředník slíbí, že pošle na místo hlídku, aby zjistila, co se děje. Po několika minutách zvoní telefon a ze sluchátka se ozve policista z místní služebny:

„Heleďte, my jsme v Nových Hradech sice nebyli, ale spojili jsme se s člověkem, který je tak trochu pořadatelem akce. Potvrdil nám, že akce je povolená obecním úřadem, a slíbil, že hudbu trochu ztiší.“

„Dobře, akce je povolená, ale do kolika hodin je povolená, kdy už bude konečně klid na spaní?“ zeptáte se policisty.

„No, víte, zábava není časově omezena, je prostě povolena na dobu ne­určitou, dokud tam zůstanou nějací lidé, zábava může pokračovat.“

To je sice divné, ale přece nějaký výsledek, říkáte si a čekáte, až se hudební hluk poněkud ztiší. Ale on se neztiší. A tak si svléknete pyžamo, obléknete kalhoty, svetr a bundu, vezmete si baterku a v půl jedné v noci se jdete podívat na místo samé.

Za chvíli vidíte asi dvacet mladých lidí. Deset se jich malátně pohupuje na parketu, jenž připomíná boxerský ring, zbylí sedí u ohně. V improvizovaném přístřešku buší do hudebních nástrojů asi pětice ztepilých hochů, odvážně deformujících světoznámé pecky středního proudu.

Tak kvůli téhle zábavě dvaceti lidí musí být celá vesnice vzhůru? Takhle dnes vypadá posezení u táborového ohně? Kvůli tomuhle plytkému štěstí, zrozenému z enormního kraválu, se musí zdejší chráněná krajinná oblast otřásat až hluboko v kořenech stromů? Sami sobě pokládáte další otázky a vracíte se domů.

„Možná už skončili,“ řekne manželka nezvykle nahlas, jelikož má uši zašpuntované voskovými zátkami. Ale radujeme se zbytečně, po několika minutách něžného ticha se okenní tabulky znovu rozdrnčí a vše­prostupující basy začnou znovu tepat do ušních bubínků. Voskové zátky jen sotva znatelně ztlumí nepříjemné pocity.

„Víš co, tohle je výsledek naprosté bezohlednosti a sociální tuposti úřadů a institucí ve všech stupních společenské správy,“ ulevíte svému rozčilení, ale zároveň víte, že vám to nepomůže, neboť se potřebujete alespoň trochu vyspat.

Pak chvíli přemýšlíte, v kterém místě vašeho bytu je hluk nejméně slyšet. Nakonec přinesete z komory molitanovou matraci a ustelete si v předsíni na zemi. Usínáte krátce po jedné hodině po půlnoci a zdá se vám, že z dálky slyšíte hluk sbíječky, jenž se zvolna mění v hlásání obecního úřadu alias místního rozhlasu.

Zdroj: http://www.literarky.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů