Čtvrtek, 28. března 2024

Hluk nás zničí

Hluk nás zničí

PRAHA - Obyvatelé Nebušic zuří! Ruzyňské letiště, které je od klidné čtvrti vzdálené jen několik stovek metrů, postaví novou vzletovou a přistávací dráhu, přestože proti ní místní bojovali. Poslanci včera dráhu označili za stavbu ve veřejném zájmu.

Studenou sprchou je pro obyvatele Nebušic včerejší rozhodnutí sněmovny. Nová vzletová a přistávací dráha, proti které vehementně bojují, byla označena za stavbu ve veřejném zájmu. To pozici odpůrců výrazně ztíží.

"Nynější dráha je 1,5 kilometru od našich domovů a je tu nesnesitelný hluk," stěžuje si zástupce občanského sdružení pro Nebušice Petr Hlávka. Na letišti Praha měsíčně vzlétá nebo přistává až patnáct tisíc letadel! Obyvatelé okolních obcí se zlobí a posílají protesty, kam se dá. "Nic jiného nám nezbývá, nemůžeme organizovat nějaké nátlakové akce," krčí rameny starosta Nebušic Jaroslav Černý.

Nový zákon o tom, že letištní dráha je stavbou ve veřejném zájmu, kromě vyvlastňování soukromých pozemků také zkracuje lhůty pro správní řízení. Stavba by tak měla začít už v roce 2007 a o dva roky později by ji otestovala první letadla. Zákon ale musí ještě projít Senátem a podepsat ho prezident.

"Přes víkend to projednáme a podáme stížnost k Ústavnímu soudu," slibuje Hlávka. O tom uvažují i poslanci ODS. Město s výstavbou dráhy souhlasí, ale pro obyvatele žádá kompenzace.

"Nutná budou protihluková opatření a také technická zabezpečení na objektech," požaduje radní Miloš Gregar. Město dále podmiňuje stavbu vyřešením dopravy. "Není možné, aby z letiště jezdily jen autobusy," dodal.

Stavba dráhy je vyčíslena na sedm miliard korun.

PETR ŠVEC, JITKA EISENHAMMEROVÁ
Deník Šíp

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů