Středa, 24. dubna 2024

Lovochemie snížila hluk

Lovochemie snížila hluk
Lovosice - Snížení hluku v Lovosicích o dvacet decibelů přinese nové zařízení za jeden a půl milionu korun. Lovochemie zařízení instalovala na severní granulační věži pro výrobu ledku.

Vzhledem k zvyšování výroby byla v Lovochemiii zrekonstruována druhá věž na výrobu ledku. To však představovalo zvýšení hladiny hluku a zejména v nočních hodinách by tím trpěli občané nedalekých obcí. "Severní věž byla uvedena do provozu po téměř dvaceti letech. Samotná rekonstrukce byla provedena v mnohamilionovém nákladu, bylo však ještě nutné vyřešit navýšení hlučnosti při provozu věže," řekl technolog výroby NPK Jaroslav Pém.

Provoz ventilátorů na granulační věži, které jsou nezbytnou součástí technologie výroby ledku vápenatého, byl jedním z rozhodujících zdrojů hluku v oblasti okraje Píšťan, Žalhostic a v oblasti obce Lukavec. "Řešení mělo zajistit dosažení akustického tlaku ve vzdálenosti jeden metr před výstupem vzdušniny z tlumiče pod sedmdesát pět decibelů. Instalací zařízení došlo ke snížení hladiny hluku z 95 - 99 decibelů na 75 pět decibelů," vysvětlil parametry zařízení Josef Mergl, specialista investic.

Lovochemie plánuje rovněž rekonstrukci jižní věže a instalaci podobného zařízení také zde. Poté by mělo dojít k dalšímu snížení hlučnosti. Tato rekonstrukce je však ještě v jednání a termín zahájení není přesně znám. Rozhodující bude vyčlenění potřebného množství financí na tuto rekonstrukci a na odhlučňovací zařízení.

Snížení hlučnosti by však mělo být patrné již nyní. "Zařízení bylo uvedeno teprve v těchto dnech do provozu, tak ještě neznáme reakci občanů, zaměříme se však na hlubší průzkum. Doposud byl hluk znatelný především v nočních hodinách, a protože vzhledem k počasí již lidé nemají otevřená okna, zřejmě ani snížení hluku zatím výrazněji nezaznamenali," říká starostka Žalhostic Alena Vacková.

Po realizaci odhlučnění severní granulační věže se připravuje autorizované měření hluku, údaje z provozu pak budou pravidelně zaznamenávány.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů