Pátek, 19. dubna 2024

Protihluková stěna za pět milionů stojí

Protihluková stěna za pět milionů stojí

Vamberk - Stavbu protihlukové stěny žádali místní v petici. Hladinu hluku má snížit maximálně o 13 decibelů. To už je podle odborníků významné snížení.

Necelých pět milionů stála daňové poplatníky protihluková stěna zdejšího obchvatu. Ta chrání několik domů v jeho blízkosti. Místní jsou spokojeni, i když ne úplně. Kritikům se zdá stavba zbytečná.

Protihluková stěna se podle projektu měla stavět již se samotným obchvatem, finance na její realizaci byly. Upustilo se od ní, když podle nových norem nebyla nutná.

Místní se po otevření silnice začali bouřit, stěžovali si na nadměrný hluk a žádali nápravu. Jenže první měření výrazné překračování hlukových limitů neukázalo.

"K překročení ve dne nedošlo. Jen v noci jsme naměřili o asi dva decibely nad limit," říká Jan Vávra z Hygienické stanice v Rychnově nad Kněžnou. Ani druhé měření u jiného domu překročení limitů rovněž neprokázalo.

Výsledky měření podporují názory kritiků, že stavba protihlukové stěny je zbytečným mrháním peněz. Jenže Vávra upozorňuje, že se vždy počítá s každoročním několikaprocentním nárůstem dopravy a tedy i hluku. To potvrzuje i projektant stavby Luboš Škrába:

"Nelze říci, že za rok se hladina zvuku nezvýší. Kdyby se stěna nepostavila nyní, tak za pár let by byla dražší."

Helena Sedláčková, která v těsné blízkosti obchvatu bydlí, doplňuje:

"Je to znát, hluk je menší, ale jen malinko." Škrába v propočtech předpokládá snížení hluku o sedm až třináct decibelů. Podle odborníků to je významné.

"Když se hluk sníží o tři decibely, tak ho člověk vnímá jako poloviční," vysvětluje Miroslav Fixa ze zdravotního ústavu hradecké krajské hygienické stanice.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů