Čtvrtek, 28. března 2024

Hluk zahání obtížné teenagery

Hluk zahání obtížné teenagery

Jako ptáci hřadující na telefonních drátech sedávali divocí výrostci na zábradlí před obchodem Spar ve městě Barry v jižním Walesu. Pokuřovali, popíjeli alkohol a pokřikovali sprosťárny na nakupující. Zoufalému majiteli, kterému odrazovali zákazníky, nabídl pomoc vynálezce Howard Stapleton.

Před obchod instaloval vysílač vysokofrekvenčního pulsujícího zvuku, který prý slyší většina lidí mladších dvaceti let a neslyší ho téměř nikdo přes třicet. Zařízení pojmenoval Mosquito. "Je malé a příšerně otravné," vysvětlil název Stapleton. Jeho zvuk teenagery natolik rozčiluje, že ho už po několika minutách nemohou vystát, seberou se a pádí pryč.

Členové hloučku chodili do obchodu s prsty v uších a prosili o vypnutí hluku. "Namluvil jsem jim, že to má zahnat ptáky - kvůli epidemii ptačí chřipky," říká majitel obchodu Robert Gough.

Vynálezce Stapleton na rozdílné vnímání hluku přišel, když mu bylo dvanáct a navštívil s otcem továrnu. Nebyl schopen vstoupit do dílny, kde dělníci pracovali s vysokofrekvenčním svářecím zařízením. Dospělí však žádné nepříjemné zvuky neslyšeli. Nyní devětatřicetiletý Stapleton tehdejší zkušenost využil a už na svůj přístroj přijímá objednávky od dalších obchodníků. Nevyřešenou otázkou ovšem je, zda zvukový útok vedený proti všem mladým lidem v okolí bez rozdílu není nezákonný.

Britské obchody používají i další metody k odrazení part výrostků. Patří mezi ně přehrávání klasické hudby, která mladistvým výtržníkům obvykle vadí, a také osvětlování okolí prodejny lampami s modrým světlem, jež zdůrazňuje hnisavé pupínky, akné a další pleťové vady, takže se parta raději odsune jinam.

Zdroj: http://digiweb.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů