Středa, 24. dubna 2024

Vláda opět odložila rozhodnutí o snižování hluku

Vláda opět odložila rozhodnutí o snižování hluku

PRAHA -- O další týden odložila vláda rozhodnutí o zvýšení ochrany lidí před hlukem a vibracemi. Kabinet měl nařízení o zmírnění hluku z nočního provozu železniční dopravy a hluku z letecké dopravy na programu jednání už minulou středu, tehdy ho odložil o týden stejně jako dnes. Nařízení vychází z evropské směrnice, která navrhuje také snížit mezní hranici hluku na pracovišti z 90 na 87 decibelů a zavést povinnost zaměstnavatelů minimalizovat rizika z něj plynoucí.

Nařízení obsahuje prvky stejné směrnice, kvůli které Brusel na Česko apeloval v polovině loňského roku. Evropská komise tehdy upozornila, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k Evropskému soudnímu dvoru. Vláda tehdy už za sebou měla neúspěch s novým zákonem o hluku. Jeho první verzi vetoval prezident Václav Klaus. Mimo jiné se mu nelíbilo, že k předpisu byl přidán návrh zákazu privatizace nemocnic. Poslanci nedokázali prezidentovo veto přehlasovat.

Všechny členské státy by směrnici měly převzít do února. Norma zavádí společný postup, jak se bránit přílišnému hluku, snižovat ho a vyhýbat se mu. Podle odborníků pracuje v Česku téměř čtvrt milionu zaměstnanců v prostředí, kde jsou vystaveni hluku vyšších hodnot než 85 decibelů, který už je pro jejich zdraví rizikem.

Hluk patří ve světě k nejčastějším příčinám vzniku nemocí z povolání. Velké zátěži jsou v tomto ohledu vystaveni například lidé v hutní výrobě a strojírenství či třeba v textilkách. Počet těchto onemocnění v tuzemsku ale v posledních letech klesá.

Vedle hluku se navrhované nařízení snaží omezit i působení vibrací, které poškozují ruce pracovníků v řadě odvětví. V této oblasti je nařízení údajně dokonce tvrdší než evropská směrnice. Limity v ní uvedené považuje ministerstvo za neuspokojivé.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů