Středa, 24. dubna 2024

Hlukové mapy nejsou v ČR novinkou

Hlukové mapy nejsou v ČR novinkou

Hlukové mapy, které mají vypracovat členské státy unie podle evropské směrnice, nejsou v České republice žádnou novinkou. Jsou už vypracovány pro dálnice a důležité silnice. Do konce roku by mohla být hotová mapa hlavních železničních tratí, řekl na dnešní konferenci o hluku Tomáš Hellmuth z Národní referenční laboratoře pro komunální hluk.
V případě dálnic a hlavních silnic byla navržena opatření, jak hluk snížit. Existuje i harmonogram prací, bere ohled na finanční možnosti státu. V místech, kde hluk překračuje povolené hranice, hygienici stanovili výjimky, aby mohl být provoz na silnicích zachován, uvedl Hellmuth. Ministerstvo zdravotnictví prý brzy vypíše výběrové řízení na vypracování dalších hlukových map.
Podle Erika Aflala z dánské firmy Brüel&Kjaer, která se měřením a výpočty hlukové zátěže zabývá, trpí obecně kvůli hluku asi pětina lidí. Evropská směrnice podle něho stanoví, že členské státy musí zpracovat do června příštího roku hlukové mapy pro všechna města nad 250.000 obyvatel, silnice, železnice a letiště. Pak by měly zpracovat akční plány pro snížení hluku.
Mezi možnosti snižování hluku patří zlepšení hromadné dopravy, výstavba stezek pro cyklisty, parkovišť mimo centra měst, obchvatů a bariér proti hluku, uvedl Aflalo. Lze také například zavádět modernější a tišší tramvaje a autobusy a snižovat nejvyšší povolenou rychlost automobilů, dodal.
Aflalo si všiml, že v Praze je řada ulic dlážděná kostkami. Poznamenal, že to zvyšuje hluk z dopravy až o významných šest decibelů.
Hluk podle Aflala přispívá k tomu, že lidé se stěhují z měst do jejich okolí na venkov. Do města ale nadále dojíždějí za prací a hladina hluku kvůli dopravě vzrůstá.

http://www.lepebydlet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů