Pátek, 29. března 2024

Obce se bojí hluku z plánované R43 z Kuřimi do Svitávky

Obce se bojí hluku z plánované R43 z Kuřimi do Svitávky
Ministerstvo životního prostředí v rámci posuzování vlivu nové rychlostní silnice R43 z Kuřimi do Svitávky na životní prostředí vydalo tzv. závěr zjišťovacího řízení. V něm Ředitelství silnic a dálnic ČR uložilo, aby jednak posoudilo předložené varianty a jednak zohlednilo řadu námitek dotčených obcí, zejména jejich obavy z nadměrného hluku.

Velké výhrady byly také na to, že se salámovou metodou posuzuje tento úsek, i když ten do Kuřimi nemá dosud přesně stanovenou trasu. Nyní investor zpracovává odbornou dokumentaci, k níž se veřejnost a obce za několik měsíců opět vyjádří.

„Jsme zvědavi, jak dopadne posouzení našich dvou variant, z nichž ta první znamená jen modernizaci stávající silnice I/43 a ta druhá je jako R43 navržená v jiné trase,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Obě jejich varianty mají menší zábor půdy, vliv na krajinný ráz a také negativní vliv na obyvatele řady obcí. Naproti tomu oficiální varianta prochází velmi blízko řady obcí, přičemž v Čebíně a v Žernovíku bude nutné dokonce zbourat několik budov.

Své vyjádření ke zjišťovacímu řízení také poslalo třináct obcí a dalších osm občanských sdružení. Obce Černá Hora, Všechovice, Čebín, Malhostice, Skalička či Drásov například požadovaly posouzení jiných variant, Malá Lhota, Lysice nebo Bořitov mají zase velké obavy z nadměrného hluku.

Většina občanských sdružení z Brna a z dotčených obcí opět požadovala posoudit varianty, včetně nulové, a jednak kritizovala to, že dosud nebyl schválen územní plán kraje s již vybranou ekologickou trasou R43.

Předložená silnice R43 má navíc v délce 160 metrů zlikvidovat část přírodní památky Krkatá Bába u obce Lubě, zničit všechny přírodně cenné lokality na tělese původní Hitlerovy dálnice a na vysokém násypu mezi obcemi Drásov a Malhostovice negativně ovlivnit krajinný ráz.

Výstavba úseku R43 Kuřim – Svitávka má probíhat v letech 2010-13, předchozího úseku z Troubska přes Bystrc do Kuřimi pak v letech 2012-6. Proti tomuto úseku však byla v polovině května předána do Senátu petice s téměř 35 tisíci podpisy.

Kritické námitky vůči R43 z Kuřimi do Svitávky poslalo těchto devět občanských sdružení:

1) Občané brněnské aglomerace proti dálničním průtahům svým městem,
2) Občané Brna proti stavbě rychlostní komunikace R43 v trase Kuřim – Troubsko,
3) Občané za ochranu kvality bydlení v Brně – Bosonohách,
4) Občané Brna – Kníniček,
5) Občané za ochranu kvality bydlení a životního prostředí v Troubsku,
6) Občané za ochranu kvality bydlení v Brně – Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích,
7) Občané Obce Všechovice,
8) Hnutí DUHA,
9) Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu.


Vydala pobočka: 

Klub za udržitelnou dopravu
Cejl 48/50
Brno; 602 00
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů